Érdemes téli gumira váltani

Érdemes téli gumira váltani

Hét fok alatti hőmérséklet esetén már téli gumira kell váltani – ezt javasolják a szakértők. Panaszkönyv című műsorunk gumiabroncsokat tesztelt.

19 garnitúra téli gumit tesztet Panaszkönyv című műsorunk. A szakemberek azt mondják, ha hét fok alá csökken az átlaghőmérséklet, ideje téli gumira váltani.

„Itt van egy sima nyári gumiabroncs, ez ugye keményebb, kevésbé lamellázott, ez pedig egy négy évszakos, pontosabban egész éves gumiabroncs, ennek sincsenek olyan apró lamellái, mint ennek a télinek. Gyakorlatilag ezek plusz kapaszkodófelületek. A gumi egy kicsikét szét tud nyílni, és ott is tud kapaszkodni. Így aztán sokkal jobb a tapadása, főként hóban” – mondta el Katona Mátyás.

Hírdetés

A műsorban megszólaltatott szakértők szerint annak, aki átlagosan 15-30 ezer kilométert tesz meg egy évben, körülbelül négyévente ajánlott új szettet vásárolnia.

„Egy nyári guminak akár kétszer akkora fékútja lehet, mint egy jó állapotú télinek. Tehát nagyon markáns a különbség. Az arány egyébként megmarad, függetlenül a sebességtől. Tehát ez 30-nál is körülbelül kétszeres, csak adott esetben ott 10-15 méterről beszélünk, mondjuk egy nyári gumi esetén, egy téli gumi ezt megoldja feleakkora úton, az 7-8 méter mondjuk. 80-100-nál már akár egy nyári gumi síkos úton 100 méteres nagyságrendű fékutakat produkál” – mondta Kőrösi András.

Érdemes arra is figyelni, hogy az első és a hátsó gumik különböző mértékben kopnak, ezért fontos, hogy egy cserénél a jobb állapotúak kerüljenek a hátsó kerekekre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »