Erdélyi román ébredés autonómiaügyben? – üdvözlik a nagybányai polgármester önrendelkezéspárti nyilatkozatát

Erdélyi román ébredés autonómiaügyben? – üdvözlik a nagybányai polgármester önrendelkezéspárti nyilatkozatát

Üdvözölték a Krónika által megkérdezett székelyföldi elöljárók Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester múlt heti, autonómipárti nyilatkozatát. Úgy vélik, az erdélyi románok kezdenek rájönni, hogy Bukarest becsapja őket.
Az erdélyi románok kezdenek rájönni arra, hogy Bukarest a magyarveszéllyel riogatva elveszi a pénzüket, közben pontosan látják, hogy mi a valós helyzet a régióban – jelentette ki a Krónika kérdésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármesterét annak kapcsán kérdeztük, hogy múlt csütörtökön Cătălin Cherecheş, Nagybánya polgármestere egy szakmai fórumon kijelentette: nem decentralizációra van szükség, hanem gazdasági és közigazgatási autonómia kell Romániában a dél-tiroli mintát követve.

Antal Árpád a felvetés kapcsán rámutatott: évtizedek óta riogatják Bukarestből az erdélyi románokat azzal, hogy a decentralizáció, az autonómia veszélyezteti az országot, és csak azért, hogy a magyaroknak ne legyen jó, az egész országot átalakították, gyakorlatilag túlközpontosították.

Elindult egy folyamat, nekünk ezt hagyni kell, hogy járja a maga útját, hiszen pontosan érzik Nagybányától Brassóig, hogy hamis a magyarveszély, amivel Bukarest riogat, erre hivatkozva elveszik az erdélyi románok pénzét” – jelentette ki Antal Árpád.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »