Erdélyi–moldvai összefogás az autópályáért

Erdélyi–moldvai összefogás az autópályáért

Közös memorandumot fogadtak el a hétvégén Jászvásáron a tíz éve térképre helyezett, ám mindmáig el nem kezdett Ungheni – Iaşi (Jászvásár) – Tîrgu Neamţ (Németvásár) – Gyergyóditró – Marosvásárhely autópálya megvalósításáért. A bő három órás közvitán számos moldvai és erdélyi felszólaló próbálta meggyőzni a kormány képviselőit, hogy az egyesülés centenáriumát nem melldöngető szólamokkal, hanem országrészeket összekapcsoló infrastruktúrával illene megünnepelni.
A szavazatomat akarja, de a javamat is szolgálja? – ez volt a memorandumba is foglalt visszatérő kérdés, melyet az Együtt az A8-asért nevet viselő civil mozgalom kezdeményezésére szervezett közvita során többször is feltettek a döntéshozó politikusoknak, azoknak, akik tíz esztendeje ígérgetik a Moldvát Erdéllyel összekötő autópálya megépítését.

A hangzatosan Nagy Egyesülésnek keresztelt sztrádából nemhogy egy méternyi sem készült el, de a legújabb szállításügyi miniszter a térképről is leradírozta,

a Jászvásár – Gyergyóditró – Marosvásárhely útvonal helyett pedig a jóval hosszabb Jászvásár – Bákó – Brassó – Marosvásárhely változatot javasolva. A memorandum elfogadói azt követelik a politikumtól, hogy autópálya-ügyben ássa el a csatabárdot, fogjon össze és kössön paktumot az A8-as megvalósításáért. Ugyanakkor azok megnevezését és felelősségre vonását is kérik, akik az elmúlt tíz évben rosszhiszeműen akadályozták a projekt megvalósítását.

„Ez az autópálya jelentené az igazi egyesülést, a centenárium méltó ünneplését, nem az, amiről Bukarestben szólamokat hangoztatnak” – vélekedett lapunknak a kezdeményező csoport egyik vezetője, Cătălin Urtoi.

Hírdetés

A jászvásári mérnök érthetetlennek tartja, hogy míg a román politikában minden az egyesülés körül kezd forogni, addig Erdélyből egyszerűbb eljutni Budapestre vagy Bécsbe, mint Moldvába. Szerinte ilyen körülmények közt január 24-én, az Európai Unió legszegényebb régiójának már nincs is mit ünnepelnie.

Ionuţ Ciurea, a hazai útépítést monitorizáló civil szervezet, a Pro Infrastruktúra Egyesület ügyvezetője arról beszélt, hogy a sztráda mindhárom szakaszának ügye, ha különböző okok miatt is, de elakadt.

Mivel a hegyeket átszelő szakaszon a medvék és farkasok jólétéért aggódó állatvédők hoztak fel számos kifogást, némi iróniával azt javasolta, hogy nevezzék medvék sztrádájának az A8-ast.

Azt viszont a kormány hibájának tartja, hogy amint a számvevőszék és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség érdeklődni kezdett a tervezett kiadások felől, a szállításügyi minisztérium válaszadás helyett lefújta a projektet.

Bár a közvita kezdeményezői Mihai Tudose kormányfőt, Felix Stroe szállításügyi tárcavezetőt és Marius Nica, az európai alapokért felelős minisztert is meghívták az eseményre, a kabinet vezetője mindössze egy államtitkárt és az útügyi infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) aligazgatóját delegálta a tanácskozásra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »