Erdély fenyveseit védi a multiktól – most felgyújtották az autóját

Erdély fenyveseit védi a multiktól – most felgyújtották az autóját

Romániában két példás összefogás is küzd a közösségi értékek védelmében: románok, magyarok és szászok közösen őrzik Verespatakot a kanadai bányavállalattal szemben és óvják Erdély fenyveseit az osztrák gyarmatosítóktól. Csütörtökre virradóra Hans Hedrich aktivista kocsiját viszont felgyújtották ismeretlenek, a segesvári környezetvédő a famaffiát sejti a háttérben.

A Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó cég tevékenységéről már írtunk korábban: 2004 óta 80.000(!) hektárnyi erdőtől szabadította meg Fehér, Beszterce, Hargita, Máramaros és Szúcsává megyéket. A “sógorok” most azon ügyködnek, hogy Réty közelében egy óriási fenyővágóhidat hozzanak létre, sőt annak illegális elindítása is már megkezdődött (amennyiben a beruházás megvalósul, a következő 20 évben 320 ezer hektár erdőt pusztíthatnak el).

A románok ismét példát mutattak: nem hagyták, hogy a miniszterelnök meghunyászkodjon!

Dacian Cioloș leköszönő román miniszterelnök mégis benyújtja a Verespatakot világörökségi címre javasló dokumentumokat az ezzel foglalkozó nemzetközi szervezetnek, az UNESCO-nak. Néhány nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a bukaresti kormány inkább meghunyászkodik, és hagyja, hogy a kanadai multi tönkretegye az ősi magyar települést, és környezetét.

Hírdetés

Hans Hedrich erdélyi környezetvédő társaival együtt évek óta folytat kampányt az újkori gyarmatosítás ellen, a foter.ro-nak nyilatkozva elmondta, úgy véli, ebbéli tevékenysége is oka lehet az otthona előtt álló gépjármű felgyújtásának (amit egyébként csak kölcsön kapott, az autóban keletkezett 1000 eurós kár kiegyenlítésére már meg is indult az adakozás).

A Neuer Weg környezetvédő egyesület, amelynek Hans Hedrich az alelnöke, egyébként bíróságon támadta meg a rétyi üzem beindulásához szükséges, szerintük jogtalanul megszerzett engedélyeket, mert a civilek szerint többet árt a környék természeti és gazdasági ökoszisztémájának, mint amennyi anyagi hasznot forgat vissza a helyi közösség életébe.

Magyarok, románok, szászok együtt a helyi erdőkért…


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »