Érdekel valakit, hogy hadműveleti zóna lesz Kárpátaljából?

Érdekel valakit, hogy hadműveleti zóna lesz Kárpátaljából?

Előkészítették a kárpátaljai terroristaellenes hadművelet (ATO) végrehajtásának határozatát – írja a rapidpress.info lapszemléje az ukrán RBK nyomán. Ezt Gennagyij Kuznyecov, az SZBU terroristaellenes központjának parancsnoka jelentette be az ukrán parlament ideiglenes nyomozóbizottságának ülése alatt, amely a kárpátaljai konfliktus körülményeit vizsgálja. Eközben, mint azt megírtuk nagyjából egy hét leforgása alatt Washingtonba is megérkezett a postagalamb a múlt hét végi munkácsi fegyveres konfliktusról. Uncle Sam aggódik, de azért annyira nem akadt ki, mint pár évvel ezelőtt a Magyar Gárdára.

Ezek az emberek miért nem harcoltak az ATO-ban?

A Novoje Vremja kiadvány meginterjúvolta Hennagyij Moszkalt, Kárpátalja újonnan kinevezett kormányzóját. „Az én itteni jelenlétem már félmegoldás a megye problémájára” – mondta Hennagyij Moszkal.  Szerinte mindenkivel meg kell értetni, hogy Kárpátalján nincs helye semmiféle katonai akciónak. Felháborodva mondta el véleményét az Kárpátalján történtekről: „Engem nem érdekel semmiféle Jobboldali vagy Baloldali Szektor. Az ilyen álhazafias társaságok csak súlyosbítják az ország helyzetét. Nem lehet egy állami zászlóval és egy fegyverrel hazafinak hirdetni magad, és fegyveres konfliktusba keveredni a védelmi szervekkel. Meg akarom kérdezni a megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetőjét, hogy amikor 28%-ra teljesítette a megye a mozgósítási tervet, akkor ezek az emberek miért nem harcoltak az ATO-ban?” – nyilatkozta a kormányzó.

Nem fogja betiltani a Jobb Szektort

Dmitrij Jaros, a Jobb Szektor vezetője, nem mellesleg a védelmi minisztérium tanácsadójával kapcsolatban Moszkal megjegyezte, hogy „Jaros dolga, hogy kontrollálja a szervezetét, ha már létrehozta. Viszont illegális fegyveres szervek létrehozását tiltja a törvény Ukrajnában. Én nem fogom őket betiltani Kárpátalján. Mint mondtam, nem én hoztam létre ezt a csoportot, nem is tiltom be. De a tetteiket jogi és politikai szempontból fogom értékelni” – mondta.

Hírdetés

Magyar szerveket hívhatnak meg Kárpátaljára

Hozzátette, hogy minden illegális „biznisz” fel lesz számolva a megyében, mindent csak alapos ellenőrzés után fognak kiengedni az országból. Szándékában áll meghívni a román, lengyel, szlovák és magyar szerveket, akikkel együtt harcolnak majd a csempészet ellen.

Mások is ki akarták venni a részüket a cigarettacsempészetből

Az ukrán államfő tegnapi parlamenti beszédében úgy fogalmazott, hogy a kárpátaljai csinovnyikok teljesen megérdemelten kerültek lapátra. Elmondása szerint a helyi klánok egymás közötti viszálykodása vezetett a személycserékhez. „Nem kellett ahhoz megvárnom a munkácsi lövöldözés ügyében felállított ideiglenes parlamenti vizsgálóbizottság eredményeit, hogy meghozzam a személyi változásokkal kapcsolatos fontos döntésem. Teljesen világossá vált, hogy néhány érdekcsoport számára szűkössé váltak a zöldhatárt átszövő hegyi ösvények. A cigarettacsempészetből mások is ki akarták venni a részüket, ám az Egészségügyi Minisztérium régóta figyelmeztet, hogy a dohányzás káros az egészségre, így mondhatjuk, hogy teljesen megérdemelten hullottak a fejek” – fogalmazott Petro Porosenko.

Behívók átadására kötelezhetik a munkáltatókat

Eközben Ukrajnában, így Kárpátalján is tart a részleges mozgósítás hatodik hulláma. A Szegodnya  lapnak nyilatkozó jogász szerint a jelenleg érvényben lévő jogszabály nem támaszt olyan követelményt, hogy a hadkötelesek számára a behívók kézbesítése csak személyes átadással történhet. Mivel az ide vágó jogszabály nem fogalmaz pontosan a behívók átadásának módjáról, helyéről és idejéről, valamint a hadköteles megjelenési kötelezettségéről, ezért, ami nem ütközik az érvényben lévő törvényekkel az megengedett. Ilyen formán a munkáltatók is kötelezhetők a behívók átadására.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »