Érdekel, hogy mikortól folytatódhat a nagy iskolai nyáltesztelés? Az oktatási miniszter megsaccolta

Érdekel, hogy mikortól folytatódhat a nagy iskolai nyáltesztelés? Az oktatási miniszter megsaccolta

Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter pénteken közölte, hogy három héten belül kimozdítják a holtpontról az iskolai nyáltesztek beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást. Hozzátette: a gimnáziumi (5-8. osztályok) és felső tagozatos diákok az iskolában, tanáruk felügyelete mellett maguk végezhetik el ezeket a teszteket. Elmondta, hogy a tesztelést elutasító diákoktól nem fogják megtagadni az oktatáshoz való hozzáférést.

Hírdetés

Arra a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre, hogy a tanulókat továbbra is tesztelik-e, Sorin Cîmpeanu így válaszolt: „A nem invazív, nyál alapú tesztek alkalmazásának első heteiben 13 millió tesztet osztottak ki, amelyek közül csak 111-et erősítettek meg utólag PCR-tesztekkel. A múlt héten, amikor csak a gimnazisták és a középiskolások voltak fizikailag jelen, csak 1,5 milliót osztottak ki, majdnem tízszer kevesebbet, viszont a PCR-tesztekkel megerősített esetek száma sokkal magasabb volt, mint a 13 millió kiosztott teszt idején. Ez azt mutatja, hogy a diákok, a szülők, a tanárok elkezdtek hozzászokni ezeknek a teszteknek a használatához, amelyeket egyébként hónapokig kértek”.

„Biztosítékot kaptunk arra, hogy két, maximum három héten belül a közbeszerzési eljárás biztosan újraindul, így a következő tételre már lehet szerződni. A nem invazív, nyál alapú tesztek megérkeznek az iskolákba, és lehet majd ezeket megint használni. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy legalábbis a gimnazisták és a középiskolások maguk végezhetnék el a saját tesztelésüket az iskolában, a tanár felügyelete alatt, aki nem venne részt közvetlenül a tesztelésben, viszont központosítaná a tesztek eredményét. Meg kell jegyezni, hogy a tesztelés nem kötelező a törvény szerint. És ha nem kötelező, akkor azoktól a diákoktól, akik – sajnálatos módon – nem látják be a tesztelés fontosságát, nem fogják megtagadni az oktatáshoz való hozzáférés jogát” – tette hozzá Sorin Cîmpeanu. (psnews.ro, hírszerk.)

Fotó: Hayes Potter/unsplash.com


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »