Épülhetnek a regionális kórházak

Épülhetnek a regionális kórházak

Aláírták tegnap a Victoria-palotában a kolozsvári, illetve a iaşi-i regionális kórház megépítésére vonatkozó szerződéseket a miniszterelnök, az egészségügyi miniszter, a Kolozs és Iaşi megyei önkormányzatok és az építővállalatok képviselőinek jelenlétében.

Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta, „szégyell” ismét a regionális kórházakról beszélni, mert ezek 15 éve minden kormány és minden romániai politikus választási ígéretében szerepelnek, így a kivitelezésükre vonatkozó szerződések aláírása „irreális” pillanatnak tűnik számára. A kolozsvári és a iaşi-i regionális kórház közel hétmilliárd lejbe, azaz körülbelül másfél millió euróba kerül. Megépítésük része az országos helyreállítási tervnek (PNRR), eszerint a kivitelezési határidő 2026 – mondta Ciolacu.

Hírdetés

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a regionális kórházak a legmodernebb kórházak lesznek Romániában, és „valószínűleg a legmodernebbek között lesznek az Európai Unióban is”. A három kórház kiszolgálja majd a három régiót, Erdélyt, Moldvát és Havasalföldet. Bukarestnek több sürgősségi kórháza van, de ott is szükség lesz új egészségügyi létesítményekre, amelyek megfelelnek a legmagasabb minőségi követelményeknek – tette hozzá a miniszter.

Rafila felidézte, hogy 2021-ben, amikor átvette az egészségügyi tárcát, még csak a megvalósíthatósági tanulmányok voltak kész a három regionális kórházról. Egy év alatt elkészültek a műszaki tanulmányok, majd kiírták a versenytárgyalásokat a kolozsvári és a iaşi-i kórház építésére, és rövidesen a craiovai kórház építésére is meghirdetik. Az egészségügyi miniszter azt mondta, a regionális kórházak kivetelezési határideje „48 hónap”. 


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »