Épül az új Idomeni Horgoson – több száz elszánt kerítésszaggató várja a bebocsátást

Épül az új Idomeni Horgoson – több száz elszánt kerítésszaggató várja a bebocsátást

Egyre több migráns torlódik a magyar-szerb gúnyhatáron: már több mint 200-an várnak arra, hogy beléphessenek a mai Magyarország területére. A brüsszeli terrortámadások óta – biztonsági okokra hivatkozva – a magyar hatóságok naponta még mindig 30 új európait regisztrálnak.

Szerbiában jelenleg 2500 migráns tartózkodhat – számolt be az M1 tudósítója -, ők a nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárása után rekedtek az országban. Közülük sokan új útvonalakat keresnek, hogy Nyugat-Európába jussanak.

Horgosnál többségében afgán betolakodók várakoznak kitartóan. Arra várnak, hogy esetleg a magyar hatóságok "megkegyelmezzenek rajtuk" és beengedjék őket az országba. Embercsempészekre a többségnek már nincs pénze, hiszen több ezer eurót elkérhetnek tőlük – mondta a tudósító.

A röszkei tranzitzóna délvidéki oldalán jelenleg körülbelül 200-250-en lehetnek. A segélyszervezetek szerint ez a szám a következő napokban emelkedni fog.

Kerítésszaggatók

Folyamatos és növekvő migrációs nyomás érzékelhető a magyar-szerb határon – erősítette meg a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken budapesti sajtótájékoztatóján. Bakondi György elmondta, alapvetően az erőszakos – azaz a kerítés megrongálásával járó – tiltott határátlépési kísérlet a jellemző.

Az embercsempészet is erősödött, az esetek egy része nem a "magyar határ" átlépésére irányul, hanem Macedóniából Szerbiába szállítják a migránsokat személyenként ezer euró körüli összeg ellenében – tette hozzá.

Hosszú távra rendezkednek be a holnapután szakemberei

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »