Épül a világ legnagyobb napelemfarmja

Épül a világ legnagyobb napelemfarmja

Ehhez hasonló létesítményt 2019 nyarán már beüzemeltek az Emirátusokban, amikor is átadták rendeltetésének a Noor Abu Dhabit. Akkoriban ez az egybefüggő napelemes rendszer „vitte el a pálmát” a napelemfarmok sorában. A legnagyobbak legnagyobbjaként jegyezték világszerte 1,18 GW energia termelésével, ami csaknem 90 ezer ember energiaellátását biztosította. A számítások azt mutatták, hogy a 3,2 millió panelből álló napelempark bekapcsolásával a környezetkímélés rendkívül magas fokát érték el, ugyanis 1 millió tonna szén-dioxidtól mentesítették a légkört, olyan helyzetet produkálva, mintha az utakról 200 ezer autó tűnne el. Miután egy olajipari országról van szó, egyáltalán nem meglepő, hogy számukra a természetre gyakorolt kedvező hatás mellett, ez csupán egy PR-megnyilvánulás. Sokkal fajsúlyosabb az a bejelentésük, miszerint az olajpiac stabilizálása és egyben a gazdaság prosperitásának érdekében az olajkitermelés csökkentését, a hosszú távú, biztonságos termelés megteremtését irányozza elő.

Ennek ellenére, mégsem tettek le napelemfarm programjuk további fejlesztéséről. Ennek bizonysága a készülő Al Dhafra. Bejárta a szaksajtót, – 2 GW energia termelést prognosztizálnak – hogy várható teljesítménye nemcsak túlszárnyalja a Noor Abu Dhabit, de ráadásul a világ legolcsóbban elkészülő villamosenergia bázisa lesz. Ha minden munka mozzanat az elképzeléseknek megfelelően valósul meg, ebben az esetben az óriási objektum megalkotása kilowattóránként 1,35 centbe kerül, azaz egészen mellbevágó magyar összegként tekintve, 4,3 forintot tesz ki ez a költség. Nem kíván túl sok magyarázatot, mire fel lehet ennyire remek befektetés-teljesítmény arány mellett napelemfarmot létrehozni, hiszen az Emírségekben nagyon magas a napsütéses órák száma, és az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a gazdálkodás szempontjából értéktelen, kihasználatlan földterületek bőven találhatók az országban. Az Al Dhafra Solar PV néven jegyzett napelemfarmot a hazai cégen kívül francia és kínai vállalatok építik meg. Az Abu Dhabi Power Corporation, az Arab Emírségek fővárosának villamosenergia-ellátásáért felelős vállalatának tájékoztatás szerint, átadását 2022 közepére tervezik és működése 160 ezer otthon elektromos árammal történő ellátását teszi lehetővé megújuló energiaforrásból.

Hírdetés

A jelenleg körülmények között, az ország számára mindössze PR-eszköz napelemfarm programjuk megvalósítása. Azt is belátják azonban, hogy az olajkitermelés véges lesz. Ezzel szemben, a napenergia hasznosítása mindenkor rendelkezésükre áll. A tények tehát önmagukért beszélnek. Hosszútávú gondolkodásuk nem nélkülözheti e két szempont folyamatos monitorozását.

 

100.000 Ft-ból napelemes rendszer Európai Uniós támogatással? Kérjen itt ajánlatot. 5 perc alatt személyre szabott ajánlatot kap (x)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »