Épül a vasfüggöny, három műszakban dolgoznak a rabok

Megérkeztek az első elemek a most épülő 150 méteres kísérleti biztonsági határzár építéséhez Mórahalom mellé. A kerítés alapanyagait fogvatartottak készítik, 2-3 műszakban dolgoznak a börtönökben, és a tervek szerint a 175 kilométer hosszan elkészülő biztonsági határzár alapanyagainak gyártásában is részt fognak venni. Miközben Mórahalomnál épül a kerítés, ismét sokan szöktek át a határon, közel ezer határsértőt fogtak el 24 óra alatt a rendőrök és a mezőőrök.

A biztonsági határzár első elemeit pakolják le a katonák egy teherautóról Mórahalom mellett. Egyelőre egy 150 méteres próbakerítés épül, ami még a héten elkészül. Három részből áll majd: egy 25 méteres szakaszon három méteres faoszlopokat állítanak, 100 méteren betonba rögzítenek fémoszlopokat, további 25 méteren pedig cölöpverővel vernek le fémrudakat, és ezek közé kerül majd a drótkerítés. A most készülő szakasz egy részét a katonák mellett fogvatartottak építik, akik már napok óta dolgoznak a kerítéselemek megmunkálásán.

„A büntetés-végrehajtás már a szükséges lépéseket megtette, fogvatartottaink már dolgoznak valahol 3 műszakban, valahol 2 műszakban, és azt gondolom, hogy az építés ütemének megfelelően további fogvatartottak igénybevételével kívánjuk a megfelelő és szükséges kapacitást megoldani” – mondta a BV Holding Kft. igazgatója.

A végleges kerítés 175 kilométer hosszú lesz és november 30-ig kell elkészülnie.

Az elmúlt 24 órában ismét több százan lépték át illegálisan a zöldhatárt. Egy nő azt mondta, több mint két hónapja indult el Afganisztánból, Németországba akar eljutni.

Hírdetés

A határ melletti utak mentén rengeteg migráns gyalogol, de a települések központjaiban is megjelentek már.

„Kevesen vagyunk, nagy a terület, ők egyre többen jönnek, igazából tíz felé kellene szakadni, mert csörög a telefon, hogy itt vannak, ott vannak, de most itt őrizzük őket, akkor már menni kellene másik helyre, bementek a tanyára. Mindenhova nem érünk oda, amelyik sürgősebb vagy fontosabb ügy, oda megyünk először” – mondta Ásotthalom mezőőre.

A menekültek közül sokan, miután átértek a határon, széttépik irataikat, okmányaikat, hogy ne lehessen beazonosítani őket, és így könnyebben juthassanak menekültstátuszhoz.

A legforgalmasabb szakaszokon kezdik

A kormány legutóbbi döntése szerint 6,5 milliárd forintot szán az ideiglenes határzár felépítésére – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint a gyorsaság és a költséghatékonyság miatt végzi az állam maga a munkát.

„Úgy kezdődik a kerítés megépítése, hogy azokon a szakaszokon épül, amelyeket leginkább használnak az embercsempészek és az illegális bevándorlók, és így ezeknek a szakaszoknak kell majd egymásba érniük, hogy elérjük a 175 kilométeres teljes hosszot” – tette hozzá a tárcavezető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »