Építőipari óriás jöhet létre a Közgéppel szemben

Építőipari óriás jöhet létre a Közgéppel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulását kérték egy nagy építőipari összefonódáshoz, aminek még nem tudni, mi lehet a célja.

Közös irányítást szerezhet az Épkar és a West Hungária Bau a Körösaszfalt cége, a Magyar Építő felett – írta a Vs.hu. Ezzel a két cégnek legalább ötven százalék plusz egy szavazatnyi befolyása lehet a Magyar Építőben.

A Magyar Építőt csak májusban vette meg a Körösaszfalt, előtte Tolnay Tibor tulajdona volt. A Körösaszfaltot a Vs szerint a Duna Aszfalton keresztül Szijj László tulajdonolja, aki az elmúlt három évben jól szerepelt a közbeszerzési eljárásokon. Gyakran kapott a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen is megbízásokat, és a cég szponzorálja a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is. A Vs szerint a Körösaszfaltot vezető Pálffy Balázs Mészáros Lőrinc lányának férjjelöltje.

Hírdetés

Az Épkar Szeivolt Istvánhoz tartozik, akiről nemrég terjedt el, hogy a brókerbotránybeli Kun-Mediátor fővárosi székhelye az ő tulajdonában lévő ingatlanba van bejegyezve. Szeivolt ezt visszautasította. A West Hungária Baunak pedig az a Paár Attila a tulajdonosa, aki megvette Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a részesedését az Elios Innovatív Energetikai Zrt.-ben. Ezenfelül a West Hungária Bau is több közbeszerzést nyert el.

A lap szerint az összefonódással egy nagy építőipari vállalat jöhet létre; a Duna Aszfalt, a Magyar Építő és a két új tulajdonos árbevételét összeadva 126 milliárd forint jön ki. A Vs cikke szerint a Közgép tavalyi árbevétele 112 milliárd forint volt.

Szijj István elismerte a lap szerint: a cél, hogy sikeresen szerepeljenek az EU 2020-ig tartó fejlesztési ciklusára kiírt közbeszerzéseken.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »