Eperjesi gázrobbanás: Három gölnicbányai munkást vádolnak a tragédiáért

Eperjesi gázrobbanás: Három gölnicbányai munkást vádolnak a tragédiáért

A gázrobbanásért, melynek során egy 12-emeletes eperjesi panelház kigyulladt, és mely legalább hét emberéletet követelt, három gölnicbányai munkást – Marek T.-t (29), Ondrej T.-t (28) és Ján R.-t (31) – vádolt meg a rendőrség.

A Korzár információi szerint a földmunkák során átvágtak egy gázcsővezetéket, a gáz pedig több mint fél órán keresztül szivárgott, miközben senki sem jelezte a problémát az illetékesek zöldvonalán. A nyomozók nyilvánosságra hozták a robbanást megelőző történéseket érintő információkat.

A három magánvállalkozó a parkoló és járda alatt fúrtak egy egyelőre meg nem nevezett eperjesi cég megbízásából. 11:30 körül a helyszínen gázszagot éreztek. A robbanásra 12:12 körül került sor. A vád szerint arra figyelmeztették a lakóházban lévő embereket, hogy nyissák ki az ablakokat, hogy kiszellőzhessen a gáz.

Kinyitották a lakóház előtti aknafedőket is, hogy a gáz távozhasson. A gázszag észlelése és a robbanás között eltelő körülbelül fél órában senki sem hívta fel a gázipari vállalatot (SPP), ahogy a rendőrséget sem értesítették. Az első bejelentés a gázszivárgásról 12:10-kor érkezett a 158-as telefonszámra. Az egyik vádlott volt a bejelentő.

A munkásokat azzal vádolják, hogy a gázcső elvágása után nem tették meg a megfelelő intézkedéseket, hanem azon igyekeztek, hogy kiszellőztessék a gázt. Nem tették meg az ilyenkor elvárt bejelentéseket a zöld vonalakon, ahogy a lakókat sem figyelmeztették arra, hogy elhagyják a veszélyeztetett területet.

Hírdetés

A vallomások szerint mindenki a megbízóját, vagy felettesét értesítette arról, hogy átvágták a gázcsövet. Mire azonban a tényleges bejelentést is megtették, akkor már késő volt.

A lakók egybehangzó vallomása szerint mikor értesítették a gázszagra a munkásokat, azok azzal reagáltak, hogy nyissanak ablakot, kézben tartják a dolgokat, dolgoznak a károk elhárításán.

A robbanásban legalább heten életüket vesztették, egy lakót eltűntként kezelnek, legkevesebb 39-en sérüléseket szenvedtek, az érintett épületekben, és a környéken parkoló autókban mintegy 3,9 millió eurós anyagi kár keletkezett.

A munkások (közülük ketten testvérek) fellebbezést nyújtottak be. Azzal védekeznek, hogy a gázvezetékek tervei szerint végezték a munkát, amelyek szerintük nem voltak pontosan berajzolva. Ugyanakkor továbbra sem világos, hogy a gáz pontosan hogyan szivároghatott a lakóház helyiségeiben, és hogy miként gyulladt be.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »