Epehólyag: hogyan tartsuk karban?

Epehólyag: hogyan tartsuk karban?

Az epehólyag az epe termelésért felelős szerv. Az általa képzett sárgásbarna folyadék a vékonybélben a zsíros ételek lebontásáért felel, és bár az epehólyag nem létfontosságú szerv, de érdemes karban tartani, hiszen nem megfelelő működés esetén rendkívül fájdalmas epekőproblémákat okozhat.

Az epében található részecskék megszilárdulva sok helyen képesek akadályt okozni az epehólyagtól a hasnyálmirigyig, gátolva az epe áramlását, ami a jó emésztést lehetetlenné teszi és súlyos betegségeket is okozhat- írja a Házipatika.com.

Az epekőképződésben szerepet játszhat az elhízás, a magas zsír- és koleszterintartalmú étrend, a diabétesz, és az ösztrogén tartalmú gyógyszerek. A hirtelen kialakuló, intenzív fájdalommal járó epegörcs többnyire étkezés után jelentkezik, különösen nehéz ételek fogyasztása után.

Hírdetés

Attól függően, hol okoz problémát és milyen mértékben, többféle epebántalmat is megkülönböztetnek, és sajnos nem ritka, hogy az epekövet csak műtéti úton tudják eltávolítani.

Annak érdekében, hogy epénk normálisan működjön, megfelelő étrendet kell tartanunk. Fontos, hogy sok halat és rostban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket együnk, mint az avokádó vagy a különböző bogyós gyümölcsök. A C-vitamin kiválóan képes gátolni az epekőképződést.

A húsok körül a szárnyas hús például sokkal egészségesebb az epe szempontjából, mint a disznó vagy a marha, de a bárány is jó választás lehet. A teljes kiőrlésű gabonafélék szintén rostban gazdagok, tehát egészségesek.

A tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmúakat érdemes kiválasztani és kerülni kell a túlzott alkohol- és koffeinbevitelt. A diófélék hagyományosan remekül akadályozzák az epekőképződést, és természetesen ne feledkezzünk meg a rendszeres vízfogyasztásról, amire az epehólyagnak nagy szüksége van.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »