EP-választás: erősödnek a kontinenst védő pártok

EP-választás: erősödnek a kontinenst védő pártok

A jelenleginél sokkal több olyan képviselő foglal majd helyet a Strasbourgban ülésező EP-ben, akik alapvetően kritikusak Brüsszellel szemben, valamint olyanok, akik élesen ellenzik az idegen országokból és kultúrából származó emberek befogadását.

Az előrejelzések szerint komoly erősödéssel számolhatnak azok a pártok az európai parlamenti választáson, melyek élesen ellenzik a migrációt, valamint euroszkeptikusak.

Egyre közelebb az EP-választás, a közvélemény-kutatók pedig azt próbálják megjósolni, hogy mely pártok lesznek majd a legerősebbek a voksolás után. Az Európai Parlament maga adott ki egy átfogó elemzést arról, mire számítanak a választás után, melyet Magyarországon május 26-án, azaz öt hét múlva tartanak.

Az EP csütörtökön tartotta az utolsó ülését, ahol több leköszönő képviselő is búcsúbeszédet mondhatott. Ezen a napon hozta nyilvánosságra az Európai Parlament, mire számít, milyen lesz az összetétele a 2019-2024-es periódus alatt.

Továbbra is a Néppárt lesz a legerősebb

Arra jutottak, hogy a jelenleginél sokkal több olyan képviselő foglal majd helyet a Strasbourgban ülésező EP-ben, akik alapvetően kritikusak Brüsszellel szemben, valamint olyanok, akik élesen ellenzik az idegen országokból és kultúrából származó emberek befogadását.

Hírdetés

Az előrejelzés szerint a jobboldalon továbbra is a Néppárt lesz a legerősebb, azonban a Marine Le Pen vezette Nemzet és Szabadság Európája (ENF) nagyon a nyakukon lesz. A Néppárt 1999 óta alakítja a legnagyobb frakciót az EP-ben, azonban a bevándorlásellenesek sosem látott mértékben meg fogják őket közelíteni.

Arra számítunk, hogy a Néppárt körülbelül 30 széket fog veszíteni, míg az ENF a jelenlegi 21 képviselő helyett 62-t küldhet”

– áll az elemzésben, mely kitér arra is, hogy a nyíltan euroszkeptikusakból álló Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD), melyet Nigel Farage vezet, néggyel több képviselővel lehet jelen.  

Egy tavalyi jelentés részletesen fogalkozott azzal, hogy mennyire előretörhetnek a bevándorlásellenesek. Míg 1998-ban az európai választópolgárok hét százaléka voksolt volna rájuk, mára ez a szám már a 25 környékén van. Az egyik legnépszerűbb a Matteo Salvini által irányított Liga olasz kormánypárt, mely megakadályozza, hogy Olaszország bevándorlóországgá váljon.

Lejtőn a baloldal

A marxista Udo Bullmann vezette Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű szélbalos csoport jelenleg 186 képviselőt küldhetett a mostani EP-be, azonban számuk jelentősen csökkenni fog, az Európai Parlament előrejelzése szerint számuk a 150-et se fogja elérni. 

Bokor Gábor


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »