EP- Belebuktak a liberálisok a magyarellenes tervükbe

EP- Belebuktak a liberálisok a magyarellenes tervükbe

Leszavazta az Európai Parlament (EP) plénuma hétfő délután Strasbourgban a liberálisok azon javaslatát, hogy szerda délután plenáris vitát tartsanak a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről.
Az EP plenáris ülésének napirendjéről döntő testület, az úgynevezett elnökök értekezlete a múlt héten úgy határozott, a bel- és igazságügyi kérdésekkel, továbbá alapjogokkal foglalkozó szakbizottság elé utalja a kérdést.
Sophie in ‘t Veld holland liberális képviselő a kezdeményezést indokolva aggasztónak nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbéli kijelentéseit és a civil szervezetek elleni hatósági akciókat, ezért kérte a plénum támogatását a javaslathoz, hogy a vitát ne az alapjogi bizottságban, hanem a teljes plénum előtt folytassák le, olvasható itt.

Sophie in ‘t Veld holland liberális képviselő.

“Helyes volna, ha egy plenáris vitával mutatnánk meg az állampolgároknak, hogy kiállunk a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok védelme mellett” – húzta alá a holland EP-képviselő, a liberális frakció egyik alelnöke. Philippe Lamberts, a zöldek társelnöke közölte: az a benyomásuk, hogy “Vlagyimir Putyin gyermekét vagy unokaöccsét importáltuk” az unióba, ezért támogatják a javaslatot.
Esteban Gonzales Pons néppárti politikus viszont úgy vélte: nincs olyan ok, amely indokolná, hogy a vitát a bizottság helyett a plenáris ülésen folytassák le, ezért az Európai Néppárt frakciója ellenzi a javaslatot.
“Semmilyen új tény nem indokolja, hogy ez az ügy a plenáris elé kerüljön, ha csak az nem, hogy az adott országban hamarosan választást tartanak” – közölte a spanyol politikus, hozzátéve: legyen vita, de a megfelelő helyen, az alapjogi bizottságban.
A javaslatot 138 képviselő támogatta, 186-an szavaztak ellene.
A liberálisok kedden délutánra meghallgatást szerveztek a témában az Európai Parlament strasbourgi épületében.

magyartudat.com

No visits yet


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »