Enyhültek az ingázókra vonatkozó feltételek Szlovákiában

Enyhültek az ingázókra vonatkozó feltételek Szlovákiában

Hétfőtől változtak (jellemzően enyhültek) az ingázókra vonatkozó beutazási feltételek Szlovákiában. A kötelező, hét napnál nem régebbi negatív teszt (PCR vagy antigén) kiváltható a védettségi igazolvánnyal, vagy papírral arról, hogy az illető átesett a koronavíruson.

Az új feltételek azokra a személyekre vonatkoznak, akik megkapták a második adag mRNA védőoltást, és az oltástól több, mint 14 nap eltelt. Illetve, ha az első adag beadása óta több, mint 28 nap telt el. Ugyanúgy vonatkozik azokra is, akik a fertőzésen való átesést követően 180 napon belül megkapták az oltást, illetve kevesebb, mint 180 nap telt el vírusfertőzésük óta.

“A negatív vírustesztet bizonyító igazolást belépésnél kiválthatják azok a szlovák állampolgárok is, akiknek a határtól legfeljebb 100 kilométerre van a szomszédos országban állandó vagy átmeneti lakhelyük“

– magyarázta a Közegészségügyi Hivatal szóvivője, Daša Račková.

 

 

Az otthoni karantén és negatív vírusteszt alóli kivételek továbbra is vonatkoznak a személyszállításban, fuvarozásban érdekelt személyekre, függetlenül attól, milyen besorolású országok között ingáznak. Ugyanúgy kivételt élveznek a házi karantén alól a diákok, a közeli személyt ápolók, és a regisztrált sportolók.

Hírdetés

A zöld, piros és fekete országból Szlovákiába érkezők számára május 31, reggel 6 órától így változtak az előírások az érvényes utazási szemafor értelmében:

Zöld országból való visszatérésnél érvényes a 14 napos házi karantén, mely hazautazás után negatív PCR vagy antigénteszttel kiváltható. Kivételt élveznek a kötelező házi karantén alól azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a koronavíuson, vagy még nem töltötték be a 18. életévüket.

Piros besorolású ország felkeresése után az illető kötelező, 14 napos házi karanténba megy, mely leghamarább 8 nap után negatív PCR vagy antigénteszttel lerövidíthető.

Fekete besorolású országból való hazatérés után a 14 napos kötelező házi karantén nem lerövidíthető, a teszteredmény birtokában sem.

A részletes leírások és egyes élethelyzetek magyarázatával kapcsolatban ITT olvashatunk bővebben.

teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »