ENSZ: Trump kijelentése rasszista

ENSZ: Trump kijelentése rasszista

Megdöbbentő, szégyenteljes és rasszista, ha valaki egész országokat és kontinenseket egyszerűen pöcegödörnek nevez – reagált pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztossága arra, hogy egyelőre se nem cáfolt, se meg nem erősített értesülések szerint Donald Trump így nevezte az Egyesült Államokba érkező haiti, salvadori és afrikai bevándorlók szülőhazáit.

“Bocsánat, de erre nincs más szó: ez rasszizmus” – jelentette ki Rupert Colville, a szervezet szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. A főbiztosság szóvivője hozzátette: nem lehet “pöcegödörként” lealacsonyítani teljes országokat és kontinenseket, amelyeknek a teljes lakosságát – mivel nem fehér bőrűek – nem látják szívesen.

“Ez nem pusztán vulgáris nyelvhasználat kérdése. Az ilyesmi az emberiség legsötétebb oldalára nyit ajtót” – húzta alá Colville.

Donald Trump törvényhozókkal tárgyalt csütörtökön, és a The Washington Post úgy tudja, hogy azon értetlenkedett, hogy a bevándorlók “miért mind ilyen pöcegödör (shithole) országokból” érkeznek az Egyesült Államokba, mint Haiti, Salvador és az afrikai országok, majd arra utalt, hogy inkább olyan országokból kellene “behozni” bevándorlókat, mint Norvégia. A Fehér Ház egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy mindez valóban így történt-e.

Hírdetés

Mély aggodalmának adott hangot pénteken az Afrikai Unió (AU) is Trump kijelentéseivel kapcsolatban. Ez a megjegyzés szembe megy minden bevett viselkedéssel és gyakorlattal, tekintettel arra a történelmi realitásra, hogy az Egyesült Államokba milyen sok afrikai érkezett egykor rabszolgaként – jelentette ki Ebba Kalondo, az Afrikai Unió szóvivője. Különösen meghökkentőnek tartjuk ezt a stílust, mivel az Egyesült Államok története éppen azt példázza, hogyan keltett életre a bevándorlás egy új nemzetet a sokféleség és a lehetőségek értékeire alapozva. Az AU szóvivője hozzátette: az efféle kijelentések ártalmasak a sokféleségről, az emberi jogokról és a kölcsönös megértésről vallott közös értékeinkre nézve.

A Dél-afrikai Köztársaságban kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) “rendkívül sértőnek” nevezte Trump megjegyzését.

Egyes afrikai országok óvatosabban reagáltak, mivel a Washingtonból érkező segélyek haszonélvezőiként kevésbé merik bírálni Donald Trumpot. “Hacsak nem kifejezetten Dél-Szudánról mondták ezt, akkor nincs hozzáfűznivalónk” – közölte a dél-szudáni kormányszóvivő.

Trump megjegyzése azért is érzékenyen érinti Afrikát, mert az utóbbi hónapokban Washington alig foglalkozott a kontinenssel, ahol jelenleg nyolc nagyköveti poszt áll üresen, köztük olyan kulcsfontosságú országokban, mint Egyiptom és a Dél-afrikai Köztársaság. Trump több alkalommal is kifejezésre juttatta negatív véleményét Afrikáról, ahol szerinte mindent áthat a korrupció, és a segélyeket az utolsó fillérig lenyúlják.

Trump állítólagos megjegyzése Norvégiában is visszhangot keltett. A Twitteren több norvégiai lakos tudatta, hogy tökéletesen elégedett az ingyenes egészségügyi ellátással és felsőoktatással. Sokan odáig merészkedtek, hogy azt írták: Norvégiához képest az Egyesült Államok a pöcegödör.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »