ENSZ-szakértők nyugati zsoldosok csoportjára bukkantak Líbiában

Nyugati állampolgárokból álló, Líbiában működő titkos hálózatra bukkantak az ENSZ szakértői, a különítmény feladata a nemzetközileg elismert egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar tábornok támogatása volt – írta hétfőn a dpa német hírügynökség a világszervezet egy bizalmas dokumentumára hivatkozva, amelybe betekintést kapott.

A jelentés szerint a nemrég felfedezett, máltai, ausztrál, dél-afrikai, brit és amerikai állampolgárokból álló, legalább húszfős csoport elsődleges feladata az egységkormány székhelyére, a nyugat-líbiai Tripoliba tartó török hajók megállítása, valamint a fegyverutánpótlás megakadályozása volt Opus projekt fedőnéven.

A zsoldosok tavaly júniusban érkeztek Líbiába a jordániai Ammánból. Hivatalosan tudományos célú földtani vizsgálatokat végeztek, de az ENSZ-jelentés szerint ez pusztán fedősztori volt, valójában fegyveres biztonsági cégek emberei. A tervezett akcióhoz a csoportnak hat, Dél-Afrikából Líbiába csempészett katonai helikopter és kettő, Máltáról érkezett, géppuskával felszerelt, felfújható katonai rohamcsónak állt a rendelkezésére. A missziót röviddel az indulás után ismeretlen okból lefújták, és nincs jele annak, hogy a támadásokat végrehajtották volna.

Hírdetés

A jelentés több egyesült arab emírségekbeli bejegyzésű vállalatot is megnevezett, amelyek kapcsolatban álltak a csoporttal ám az ügyfelek neveit nem említi.

Az egységkormányt támogató milíciák hétfői jelentése szerint a hadúr oldalán harcoló, Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég több száz zsoldosát vonták ki Tripoli déli frontvonal-szakaszáról. A független forrásból nem megerősített értesülés szerint a Wagner Group 1500-1600 zsoldosa jelenleg a fővárostól 170 kilométerre délkeletre található Bani Valíd városban tartózkodik, ahol egy Antonov típusú csapatszállító repülőgép szállt le, hogy a harcosokat egy ismeretlen célállomásra vigye. Haftar erői egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Haftar tavaly áprilisban megindította csapatait Tripoli elfoglalására, arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Tripolit Törökország katonailag támogatja, Haftar pedig Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Az ENSZ szerint a térségben dúló harcokban sok külföldi zsoldos is részt vesz, a világszervezetnek az észak-afrikai állammal szemben elrendelt fegyverembargóját a felek több alkalommal megsértették.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »