ENSZ-főtitkár: háborús bűncselekménnyel érhet fel egy, az UNIFIL-békefenntartókkal szembeni támadás

ENSZ-főtitkár: háborús bűncselekménnyel érhet fel egy, az UNIFIL-békefenntartókkal szembeni támadás

ENSZ-főtitkár: háborús bűncselekménnyel érhet fel egy, az UNIFIL-békefenntartókkal szembeni támadás Balaskó Réka2024. 10. 14., h – 08:35

Háborús bűncselekménnyel érhet fel egy, az ENSZ Libanonban állomásozó békefenntartóival szembeni támadás – figyelmeztetett vasárnap este António Guterres ENSZ-főtitkár, akit szóvivője, Stéphane Dujarric idézett.

A világszervezet vasárnap közölte, hogy izraeli tankok hatoltak be erőszakkal az ENSZ Dél-Libanonban állomásozó békefenntartó egységének, az UNIFIL-nek az egyik támaszpontjára.

Hírdetés

„Az UNIFIL békefenntartói maradnak állásaikban, az ENSZ zászlaja pedig tovább fog lobogni” – szögezte le Dujarric. „A főtitkár újfent felhívja arra a figyelmet, hogy az UNIFIL-személyzetet és létesítményeit nem szabad megtámadni. 

A békefenntartók elleni támadások a nemzetközi jog megsértésének minősülnek, ideértve a nemzetközi humanitárius jogot. Mindez akár háborús bűncselekménnyel is felérhet” – fűzte hozzá. 

Az UNIFIL közlése szerint az izraeli védelmi erők a reggeli órákban két Merkava páncélosa lerombolta a támaszpont főbejáratát és erőszakkal behatolt annak területére a libanoni Ramdzsa településen. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ békefenntartó egysége, az UNIFIL kivonását sürgette Libanon déli részéből az ENSZ-főtitkárhoz intézett videóüzenetében vasárnap.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »