ENSZ-főtitkár: a ciszjordániai zsidó telepek a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértését és a béke kulcsfontosságú akadályát jelentik

Bírálta az ENSZ főtitkára Izraelnek a megszállt Ciszjordániában folytatott politikáját. "Egyes minapi fejlemények szíven szúrják az embert, ami a kétállami megoldás kilátásait illeti" – vélte António Guterres, akinek nyilatkozatát a kabinetfőnöke, Courtenay Rattray olvasta fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik ülésén.

"A megszállva tartott Ciszjordánia földrajzi felosztása az izraeli közigazgatási és jogi intézkedések következében egyre csak romlik. A nagy parcellák kisajátítása a stratégiai fontosságú területeken, valamint a telepek tervezésében, a földek kezelésében és a kormányzásban történt változások várhatóan jelentős mértékben megnövelik a telepek elterjedését" – fogalmazta meg bírálatát a főtitkár, aki elítélte, hogy kiterjesztik "az izraeli szuverenitást erre a megszállva tartott területre".

António Guterres egyben bírálta "a Palesztin Hatóság ellen hozott számos büntetőintézkedést", valamint öt úgynevezett vadtelep Izrael által történt törvényesítését.

Hírdetés

António Guterres sürgette, hogy haladéktalanul szüntessenek be minden telepes tevékenységet. Megismételte, hogy a telepek a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértését és a béke kulcsfontosságú akadályát jelentik.

A főtitkár ismételten felszólított az azonnali gázai tűzszünetre és valamennyi túsz feltétel nélküli szabadon bocsátására. "A gázai humanitárius helyzet erkölcsi folt mindannyiunkon" – szögezte le.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »