ENSZ-aktivisták akadályozzák a szíriai menekültek hazatérését Libanonból

ENSZ-aktivisták akadályozzák a szíriai menekültek hazatérését Libanonból

Libanon felfüggesztette a tartózkodási engedélyek megadását az UNHCR dolgozói számára, mivel indoklásuk szerint a szervezet munkatárai félelmet gerjesztenek a menekültek között, s így akadályozza a szíriai menekültek hazatérését. Libanon több mint egymillió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszi ki. Az országban attól is tartanak, hogy a szunnita muszlim szíriaiak túlzott mértékű beáramlása megváltoztathatja az ország vallási összetételét, különösen a síita muszlimok és a keresztények “rovására”.

Gibran Bászil libanoni külügyminiszter utasította országa hatóságait, hogy függesszék fel a tartózkodási engedélyek megadását az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a dolgozói számára – közölte a tárcavezető hivatala pénteken. Bászil a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményben azzal vádolta a világszervezet főbiztosságát, hogy “félelmet gerjeszt bizonyos rémületet kiváltó kérdések feltevésével”, s így akadályozza a szíriai menekültek hazatérését. A külügyminiszter szerint az UNHCR munkatársai többek között olyan kérdéseket tettek fel a menekülteknek, miszerint hazatérésük esetén tartanak-e a katonai besorozástól, biztonsági problémáktól, rossz lakhatási és életkörülményektől. Mint mondta, mindez elriasztja a szíriaiakat attól, hogy visszatérjenek. A tárcavezető hozzátette, további intézkedéseket is fontolgatnak az UNHCR ellen. Az UNHCR szerint Bejrúttól eddig nem kaptak hivatalos értesítést az intézkedésről.

Hírdetés

Libanon több mint egymillió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszi ki. Bejrút ismételten hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és gazdaságát. Megfigyelők szerint a menekültek hosszú távú jelenléte azért is különösen érzékeny pont Libanon számára, mert sokan attól tartanak, hogy a szunnita muszlim szíriaiak túlzott mértékű beáramlása megváltoztathatja az ország vallási összetételét, különösen a síita muszlimok és a keresztények “rovására”. A damaszkuszi rezsim térnyerését látva a 2011 óta tartó polgárháborúban Michel Aun libanoni államfő országa más vezetővel újfent felszólította a szíriai menekülteket, hogy térjenek vissza hazájuk “biztonságos térségeibe”.

The post ENSZ-aktivisták akadályozzák a szíriai menekültek hazatérését Libanonból appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »