Ennyivel voltak kevesebben a békemeneten a reméltnél

Ennyivel voltak kevesebben a békemeneten a reméltnél

Kiszámolta az Átlátszó, mennyien lehettek valójában a békemeneten – vette észre a 24.hu.

Az Országháznál ünneplők számát a kormánypárti propaganda „több százezerre” tette és ezt az adatot közölte folyamatosan az állami média is.

Az Átlátszó azonban objektív módon mérhető adatok segítségével, a rendelkezésre álló fotók és videók alapján próbált közelebb jutni az igazsághoz.

Hírdetés

A portál újságírói olyan felvételeket kerestek, amelyek a tömeget álló helyzetben, és minél nagyobb kiterjedésben ábrázolják, mert egy mozgásban lévő tömeg pontos létszámát módszertanilag nehezebb megbecsülni.

Eszerint a 2018-as békemenet résztvevői nagyjából 1,44 hektáron, azaz 14000 négyzetméternyi területen foglaltak helyet. Mivel a fotókon az nem látszik, meddig ért a tömeg a Földművelésügyi Minisztérium épületének bal oldalán, ezért összesen 17000 négyzetméterrel számoltak.

Ezt a számot szorozták fel az egy négyzetméterre eső emberek számával, ami a nemzetközi gyakorlat alapján itt 3,5 ember négyzetméterenként.

Tehát 17000 szorozva 3,5-tel, az egyenlő 59500 – összegzi a 24.hu az Átlátszó számításait.

A szervezők előzetesen 200 ezer ember részvételére számítottak, ám a fentiek alapján mindössze mintegy 60 ezer ember lehetett kíváncsi a helyszínen Orbán Viktor beszédére, közöttük több busznyi lengyel anyanyelvű szimpatizáns.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »