Ennyivel drágulhat a lakossági gáz és villanyáram

Ennyivel drágulhat a lakossági gáz és villanyáram

A Keletszlovákiai Energetika és az innogy Slovensko vállalatok becslése szerint januártól 6-8 százalékkal fog drágulni a lakossági gáz, az áram pedig 10 százalékkal. A végleges árat természetesen az Árszabályozási hivatal határozza meg.

Eszerint tehát készülhetünk az áramelkedésre. Az Árszabályozási Hivatal egyelőre hallgatag a témát illetően, nem kommentálják a napvilágot látott becsléseket. A dolog nem újkeletű, az európai tőzsdéken ugrásszerűen megnőtt az energiahordozók ára, főleg az áramé, de a földgáz is többéves rekordokat döntöget.

A háttérben a kibocsátási előírások szigorítása áll. Brüsszel ezzel a lépéssel igyekszik versenyképessé tenni a környezetkímélőbb technológiákat – magyarul: megdrágítják az energiahordozókat, hogy az eddig viszonylag drága környezetkímélőbb technológiák is labdába tudjanak rúgni.

Hírdetés

Az áram árát a kőolaj és a szén piaci ára is meghatározzal. Az előbbi jelenleg felemelkedőben van. A szakértők azt is kiemelik, hogy az idei év elején tapasztalt márciusig elnyúló hideg miatt megcsappantak a földgáztározók készletei, így ez a hiány is felfelé hajtja az árakat.

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: TA3.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »