Ennyit a fideszes elszámoltatásról – lebukott az ezért felelős kormánybiztos is

Ennyit a fideszes elszámoltatásról – lebukott az ezért felelős kormánybiztos is

A magyar igazságszolgáltatás alkalmatlan arra, hogy ilyen ügyeket végigvigyen – mondta az enyhe Hagyó-ítéletről az előző ciklus elszámoltatásért felelős szakpolitikusa a Heti Válasznak adott interjújában. A fideszes Budai Gyula mondott Andy Vajnáról is valamit, de hiába magyarázkodik utólag, mert kiderült, hogy nem csak meg-, hanem le is bukott.

Mint ismeretes az MSZP politikusa két év felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta, a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények vádjával indult bírósági eljárást.

„A Hagyó-ügyben meghozott elsőfokú ítélet a magyar igazságszolgáltatás szégyene – és válságának tünete. Magyarországon, sajnos, elvétve akad olyan bíró, aki egy volt politikusra végrehajtandó börtönbüntetést merne kiszabni”

– mondta Budai Gyula. A fideszes Budai Gyulát a kormánypárti oligarchia, például Andy Vajna gazdasági előretöréséről is megkérdezte a konzervatív hetilap. A politikus felelete sokatmondó volt. Arra a kérdésre, hogy korrupciónak tekinti-e, ha Andy Vajna monopoljogot kap kaszinóüzemeltetésre, majd gigantikus állami hitelt a TV2 megvásárlására, talányos választ ad a fideszes politikus:

„Állami hitelhez meghatározott feltételek szerint lehet hozzájutni. Gondolom, ebben az esetben adottak voltak a feltételek. Annyit azért hozzátennék: nagyon-nagyon örülök, hogy már nem vagyok elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztos. Maradjunk ennyiben.”

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost azután mentették fel, hogy az ezernél is több vizsgálatból alig jutott el valami a bíróságig, most azzal magyarázkodik, hogy a magyar igazságszolgáltatás alkalmatlan a feladatára. Ez azonban azért álszent, mert a törvényváltoztatásokat maga sem támogatta.

Hírdetés

Néhány kiragadott példa, a hasonló közül: 2014. 05. 06-én Vona Gábor és Novák Előd törvényjavaslatot nyújtott be az országgyűlési képviselők, a Kormány tagjai és az államtitkárok kötelező vagyongyarapodási vizsgálatáról, amit NAV-nak kellett volna elvégeznie, de ezt a Fidesz képviselői leszavazták, köztük Budai Gyula és a Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor is. Az LMP, mi több az MSZP is azonban igent mondott a kötelező ellenőrzésre. Érdekesség, hogy ekkor még a nagyvállalkozó L. Simon László is tartózkodott, nem nyomta le a nem gombot.

Nem csak a jobboldali ellenzéket, a Fidesz kihívóját is érte ilyen jellegű kudarc. Romániában szép eredményeket ér el a Korrupcióellenes Ügyészség, emiatt kaphatott ihletett Szabó Tímea a PM-elnevezésű nanopárt társelnöke, aki 2015. 09. 28-én egy hasonló jellegű törvényjavaslatot készített elő. Az Igazságügyi bizottság ülésén ott volt

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész is, aki elmondta, hogy ügyészség csak egy nagyon kis szegmensben közvetlen nyomozó hatóság, a hivatali korrupciónak egy részét fedi le, míg a nem hivatali korrupciónál más nyomozó hatóságok hatáskörébe tartozik az ügy nyomozása ezért ellehet gondolkodni, ezért el lehet gondolkodni azon, hogy érdemes-e ezeket egy kézben egyesíteni. Később hozzátette:

a Legfőbb Ügyészség milyen teljesítményt nyújt vagy nem nyújt. A Legfőbb Ügyészségnek nincs ezen a téren teljesítménye, mert nem nyomozza ezeket az ügyeket.

Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője  beszélt arról, hogy nem volt törvényes alapja annak, hogy a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen folyó úgynevezett BKV-ügyben kihallgassák Demszky Gábor volt főpolgármestert.

A lényeg azonban az, hogy Igazságügyi bizottság az antikorrupciós ügyészégről szóló jogszabály-tervezetnek még a tárgysorozatba-vételét is elutasította.

A bizottság alelnöke ki más is, mint Budai Gyula a kirúgott elszámoltatási biztos, aki most a bizonyítványt magyarázza, maradjunk annyiban, hogy hiába.

Megbukott, de még le is bukott.

Ennyit a fideszes elszámoltatás, a nagy semmit.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »