Ennyire fog csillogni a mikród a citromtól

Ennyire fog csillogni a mikród a citromtól

A citrom sokak kedvenc alapanyaga, ha limonádéról vagy süteményről van szó. De tudtad, hogy még a lakásod takarítására is használhatod? Mutatunk 7+1 hasznos trükköt, amiben a citrom és egy kis víz csodákra lesz képes!

A mikró gyorsan kajafoltossá válik, de ezt sokszor már csak azután vesszük észre, hogy a szennyeződések beisszák magukat a felületbe – írja a bien.hu.

Nem kell speciális tisztítószert keresned a boltban: csak vegyél 3/4 bögre vizet, és adj hozzá két evőkanálnyi citromlevet (ez lehet kifejezetten bolti citromlé, vagy akár egy rendes citrom facsarva). Tedd be a mikróba a bögrét három percre, alacsony fokozaton, majd ha lejárt, hagyd állni bent tíz percig.

Ezután a mikrót kinyitva már csak egy papírtörlővel meg kell törölgetned a belső részét, hiszen a forró citromos gőz hatására a szennyeződések leszedhetővé válnak.

Valószínűleg te is jártál már úgy, hogy a sajtreszelőt nem mostad el használat után azonnal, és mire odajutottál a mosogatásnál, már rászáradt a sajt.

Ezt alaposan letisztítani szinte lehetetlen, de szerencsére a citrom itt is a megmentőd lehet. Vágj félbe egyet, majd akárcsak a sajttal tennéd, szaladj végig a reszelő oldalán vele egyszer, alaposan. Ezután meleg, szappanos vízzel öblítsd le, és már nyoma sem lesz a darabkáknak.

Ugyanezt a vágódeszkával is megteheted, hiszen a baktériumokat képes semlegesíteni a citrom leve!

Van otthon olyan ruhád, ami korábban hófehér volt, de az évek során inkább sárgás árnyalatot vett fel? A pamut és poliészter anyagból készült ruhák ismét fehérebbé válhatnak a citrom segítségével! Fél bögre citromlevet kell összekeverned 3.5 liter vízzel egy lavórban, majd a ruháidat ebbe kell beáztatnod.

Lehetőleg várj egy órát, vagy akár egy kicsit többet, attól függően, hogy mennyire szeretnéd őket ismét fehérré varázsolni, majd ezután tedd ki őket a napra száradni. Pár óra, és szinte teljesen újszerű hatása lesz a ruháknak, a kellemes citrusos illatról nem is beszélve!

Sajnos a hűtő egyike azoknak a tárgyaknak, amelyek a rengeteg kaja hatására pillanatokon belül átveszik a szagokat. És ha valamit ott felejtenél tovább, mint kellene, a rossz szagokat nehéz lesz végleg eltüntetni.

Hírdetés

A legkönnyebb és egyben leggyorsabb megoldás, ha félbevágsz egy citromot, és berakod a hűtőszekrény egyik polcára, ugyanis erőteljes, ugyanakkor kellemes illatával elnyomja a rosszabb szagokat. 

Ha a mosogató vagy a fürdőkád lefolyója eldugult, és nincs otthon semmilyen eszközöd a probléma elhárítására, használd a citromot!

Egy kisebb csésze szódabikarbónát szórj a lefolyóba, majd önts rá 2 deci citromlevet, hogy beinduljanak a kémiai hatások.

Azt tapasztalhatod, hogy habos állag keletkezik, amit pár perc után forró vízzel kell leöntened. Ezek együttesen képesek megszüntetni a kisebb dugulásokat!

Sokan elfelejtik, hogy az ékszereket is muszáj időnként megtisztítani. Pláne most, a koronavírus ideje alatt, amikor a gyűrűd, karkötőd hozzáér a busz kapaszkodójához vagy az ajtó kilincséhez, lehetőséget adva a vírusnak az otthonodba való bejutáshoz.

Arany és gyöngy esetében ez a megoldás nem fog működni, de minden más esetben igen: másfél bögre vizet keverj össze egy evőkanálnyi citromlével, majd egy törlőkendőt belemártva tisztítsd meg az ékszereket. 

Laminált, fa vagy járólap, a citrom bármelyik típusnál hasznos természetes tisztítószer lehet.

A legjobb ebben az esetben az, ha egy szórófejes flakonba töltesz 2.5dl fehér ecetet, 2.5 dl vizet, valamint 5 csepp citromlevet, és 2 csepp levendula esszenciális olajat az igazán kellemes illatért. Alaposan keverd őket össze, majd fújj belőle a padlóra, és egy mikroszálas törlőkendővel vagy a felmosófejjel szaladj végig rajta.

Ha nincs otthon szórófejes flakon, akár egy vödör is elegendő lehet: 4 evőkanál fehér ecetet keverj össze benne 10 csepp citromlével és annyi vízzel, hogy a felmosóvödör megteljen, majd szimplán moss fel vele a lakásban.

Ha a lakás már csillog-villog, és a bőrödet tisztítanád meg szívesen az egész napos takarítás után, szintén jöhet a gyümölcs!

Fél citrom levét kell összekeverned egy evőkanál olíva olajjal, fél bögre kristálycukorral és egy evőkanál mézzel. Először mosd meg az arcodat, szárítsd meg, majd ezzel gyengéden dörzsöld át a bőrödet, végül pedig mosd le.

Ha kifejezetten a pattanások ellen szeretnéd kipróbálni a csodaszert, akkor akár szimplán citromlével is kísérletezhetsz: egy kis vattát márts bele, majd az érintett területet lágyan töröld meg vele. 10 perc alatt kifejti a hatást, ezután csak le kell mosnod langyos (de inkább hidegebb) vízzel. Este és reggel is ismételd meg!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »