Ennyi volt: Martin Schulz bejelentette lemondását

Ennyi volt: Martin Schulz bejelentette lemondását

Martin Schulz, az SPD elnöke, az Európai Parlament egykori elnöke bejelentette lemondását pártelnöki tisztségéről. Schulzot minden jel szerint Andrea Nahles váltja a német szociáldemokrata párt élén.

Mióta otthagyta az EP elnöki székét, nem aratott túl sok sikert. Először a német államfői posztot célozta meg, végül nem jelölték. A tavaly szeptemberi német szövetségi parlamenti választásokon pártja történelmi vereséget szenvedett. Ezután bejelentette, hogy az SPD ellenzékbe vonul, mert vereségük az Angela Merkellel kötött szövetség eredménye volt.

Ám mivel Merkel nem tudott kormányt alakítani, végül újra összeállt a nagykoalíció, és Schulz pártja a koalíciós tárgyalásokon rengeteg eredményt ért el – a CDU-nak nem sikerült korlátoznia a befogadható migránsok számát, és az SPD több kulcsfontosságú miniszeri pozíciót is megszerzett, többek között a pénzügyminiszterét is.

A koalíciós tárgyalások után úgy tűnt, hogy Shchulz a nehézségek ellenére felfelé bukik, és Németország új külügyminisztere lesz. Ám a koalíciós szerződésre az SPD 463 ezer fős tagságának is el kell fogadni, így mikor a pártban többen is kifogásolták Schulz részvételét a kormányban, a pártelnök kénytelen volt bejelenteni, hogy visszavonul.

Ma késő délután pedig hivatalosan is bejelentette, hogy lemond az SPD elnöki tisztségéről is.

Körkép.sk

Nyitókép: DW.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »