Ennyi gyilkos, tolvaj és erõszaktevõ szabadult ki a büntetés-végrehajtási jogorvoslat következtében

Ennyi gyilkos, tolvaj és erõszaktevõ szabadult ki a büntetés-végrehajtási jogorvoslat következtében

Egy PNL-s képviselő kérésére az igazságügyi minisztérium közzétette azt a mérleget, amelyen jól lekövethető, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvény életbelépése óta hány és milyen bűntettekért elítélt rab szabadult idő előtt a romániai börtönökből.

Mint ismeretes 2017-ben hatályba lépett jogszabállyal Románia az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalása nyomán igyekezett kárpótlási rendszert kidolgozni az emberi jogaik megsértésére panaszkodó elítéltek számára, de a jogszabály olyan „jól sikerült”, hogy az elítéltek számára üzletté vált az emberi jogaikról való lemondás, büntetésük lerövidítése érdekében.

Hírdetés

A törvény értelmében ugyanis minden elítéltnek hat nappal rövidítették le a büntetését minden olyan hónapért, amelyet olyan közös cellában töltött, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra. Azoknak a raboknak is lerövidítették a büntetését, akiket megfosztottak a természetes fénytől, a szabad levegőtől, a minimális higiéniai feltételektől, a WC-használat intimitásától, vagy akiket penészes, beázott, levegőtlen cellákban, rovarok és rágcsálók társaságában tartottak fogva.

A minisztérium által közzétett adatokból az derült ki, hogy a törvény életbelépése után 2088 olyan elítélt szabadult idő előtt a börtönökből, akiket gyilkosságért, gyilkosságra való felbujtásért, esetleg halált okozó testi sértésért zártak be. 5928 olyan elítélt is idő előtt szabadulhatott, akiket lopásért, rablásért ítéltek börtönre. Továbbá idő előtt engedtek szabadon 762 erőszaktevőt és 243 olyan személyt is, akiket kiskorú megrontásáért, pedofíliáért, esetleg pedofil tartalmú felvételek birtoklásáért ítéltek el. (digi24.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »