Ennyi dolgozót fog kirúgni a Tesco a vasárnapi zárva tartás miatt! Világos a matek, vicckeresztény Fidesz?

Vasárnapi zárva tartással az 1 millió új munkahelyért! Na, ez az örökké zárva tartó fideszagy gondolatmenete… Már nem lehet mivel védeni ezt a bomlott elmét és pártját, ahol jelentősen felerősödtek az ellentétek és belső hatalmi harcok – részben az elmúlt időszak érthetetlen döntései miatt is.

Persze még mindig akadnak utolsó mohikánok (szép számmal) a magyarok között, akik nem hajlandóak az érzelmeket (fidesz imádatot) tényekre cserélni.

Egy oldalon olvastam nemrégiben a hozzászólásokat: az egyik User feltette a kérdést – teljesen normális stílusban -, hogy miért rúgnának ki embereket a vasárnapi zárva tartás miatt? Ki dolgozna akkor hétfőtől szombatig?

Ott is megválaszoltam a kérdést röviden, de számokkal most ezt a hozzászólásomat bővítem, és bemutatom, hogyan alakult a kereskedelemben dolgozók létszáma 2008-tól, mert a KDNP-s (másik bomlott elme) szerint épp hiány van ebben az ágazatban, ezért nem kell félni az elbocsátásoktól. (Ez a másik bomlott elme az, aki hasonlóan soha életében nem dolgozott, mint királyunk, de baromira “ért” mindenhez, leginkább a munka világához…)

Adatok forrása

– A foglalkoztatottak száma nemzetgazdasági ágak, ágazatok szerint, nemenként – TEÁOR’08 (2008–) (KSH)

Hány dolgozót rúgnak ki?

Sokan úgy képzelik, hogy van egy ember, aki dolgozik, így annak hétfőtől szombatig is kell dolgoznia (vasárnapi zárva tartás esetén), különben nem lesz, aki kiszolgáljon.

A probléma a matekkal kezdődik, és az egyszerű látásmódban.

Tesco dolgozói vasárnap

Ha egy darab ember megy vásárolni vasárnap, akkor is

ki kell nyitnia valakinek az üzletetbe is kell zárniaa pénztárba is kell emberbiztonsági őr is kella pultokba is kellenek embereka raktárba isa polcokra is pótolni kell valakinek a fogyó árutpék is kell, hisz a Tesco helyben süti termékeittakarítani is kell a vásárlók utánés így tovább…

Ezekre az emberekre pusztán a nyitva tartás miatt szükség van! Ha egy vásárló van, akkor is kellenek. Ellenben sok száz főt is képesek lennének kiszolgálni! Ha a vasárnap helyett a nép más napokon oszlik majd meg, értelemszerűen ők nem fognak kelleni, hisz a maradék 6 napon lévő alkalmazotti létszám képes lesz kiszolgálni több embert is.

Nézzük konkrét példával.

A Tesco üzletek többnyire 16 órát is nyitva tartanak egy nap. A példában az üzletnek van összesen 150 dolgozója. Ebből vasárnapra a 16 órára (két műszak) kell mondjuk minimálisan 20 fő. Ez a 20 fő 20×8=160 munkaórát jelent.

Ezt hívjuk vállalkozás gazdaságtannak! A vállalkozások nem emberben számolnak, hanem munkaórában, és azt osztják vissza azzal, hogy hány teljes munkaidős, hány részmunkaidős alkalmazottra lesz szükség!

Ha egy szerszám legyártása 2 munkaórát vesz igénybe, akkor egy alkalmazott napi 8 órában 4 szerszámot lesz képes legyártani. Így kalkulálnak a nagyobb vállalkozások! Másképpen nem is lehet. Igen, így kell üzleti tervet is írni! Nem hasra ütünk, hanem pontosan számolunk (tervezünk), majd a számokat élesben korrigáljuk, ha kell.

Tehát erre a vasárnapra kell a Tescónak 160 munkaóra csak a bolt napi nyitva tartására. Egy hónapban van 4 vasárnap, azaz havi szinten 160×4=640 munkaórát igényel minimálisan a vasárnap.

Erre a havi 640 munkaórára nem lesz szükség vasárnapi zárva tartás esetén! Havi 160 órát dolgozik egy alkalmazott, azaz 640/160=4 fő! Ennyit fog a Tesco elbocsátani a 150 dolgozójából, a többieket átszervezi, bizonyos munkafolyamatokat átadnak, elcserélnek stb.

Ki fog dolgozni hétfőtől szombatig? Hát a maradék 150-4=146 fő! Akik tökéletesen ki tudják szolgálni a többi napra eloszlott vásárlókat.

Hírdetés

Hogy fizet a Tesco?

Ismerősöm nappalis diákként dolgozik a Tescóban. Hétköznap 830 forintos órabérért, melyből csak az SZJA jön le, hétvégén, azaz szombaton és vasárnap pedig kicsivel több mint 1200 forintos órabérért, ami nettóban neki több mint 1000 forint óránként!

Ettől ő most el fog esni! Köszönhetően az agyatlan fidesz szavazóknak! Akik remélem majd saját zsebből ezt bepótolják neki! (Na addig álljak fél lábon. A magyar másnak a kárára hihetetlenül okos tud lenni.)

A Tesco minden forintot adózottan, bejelentve, túlórákkal, pótlékokkal kifizet! A CBA? Hahh, kapsz 450-500 forintot feketén, és kussolj, hogy van munkád!

Kinek ártottak még az agyatlanok?

Ha elmész egy Auchan vagy Tesco hipermarketbe pl. az M5-ös mellett, akkor ezekben kis üzleteket is látsz! Ruhaüzletek, vendéglátó egységek stb. Melyeknek a forgalmát a hipermarketbe járó vásárlók adják!

Magyarul nem csak a Tesco fog elbocsátani, hanem ezen kis üzletek is! Ők sem nyitnak ki vasárnap! Még ha lenne is lehetőségük, minek?

IKEA

Másik: ki a franc megy pl. IKEA-ba hétköznap? Aki járt már az Őrs vezér téri IKEA-ban, hát minimum 2 óra alatt lehet bejárni. Bent viszont a gyerekeknek játszótér is van, mert családok jönnek be bútorokat nézni, ami nem két perc! Ki az anyámnak van erre ideje hétköznap, a munka, napi futkosás, posta, okmányiroda és a többi mellett? Erre van a hétvége…

Ausztria

A sógoroknál is mostanában vizsgálnák felül a vasárnapi boltbezárás értelmét (mindamellett, hogy 3%-os a munkanélküliség!!!). Mert az újra nyitástól magasabb forgalmat várnak.

A cikk végén mutatni fogok egy alternatív lehetőséget, ahol mind a vállalkozó, mind a munkavállaló számára szabad választás lehetősége adatna meg.Kereskedelemben dolgozók létszáma 2008-tól

Az ábrán látható a fideszagy félelmetes szakmai hozzáértése. Ez a zuhanás a fidesz szerint nyilván értelmezhető úgy, hogy a kereskedelem jelenleg is létszámhiánnyal küzd, ezért nem kell tartani elbocsátásoktól.

Szerintem bőven viháncolhatunk, ahogy a stadionokra is bőven költhetünk, hisz habzsi-dőzsi van mindenhol! (Már csak tényleg az kell, hogy a gyártósorokra is kiterjesszük a vasárnapi munkavégzés tilalmát.)

Azt tudtuk, hogy számolni egyikük se tud, tudott, na de hogy még egy ábrát se legyenek képesek leolvasni, ez azért már durva.

Ha csak a dolgozók 1%-át bocsátják el, akkor is 5286 ember válik ismét(!) munkanélkülivé! De nem baj, mert majd mehet közmunkásnak, ezzel nem fog látszódni a munkanélküli statisztikában, sőt, úgy tűnik majd, mintha nőtt volna a foglalkoztatottság! Hurrá! Fideszagy! Örüljetek kedves fideszes szavazók.

Remélem, az elbocsátottaknak fizetitek a kiesett munkabért! Ugye? Így lesz?

Új lehetőség az X-Programban

Az X-Program azért készült, hogy megmutassuk, igenis van más lehetőség! Nem csak beszélni kell arról, mi a rossz, meg kell mutatni, hogyan lehetne másként csinálni! Az oldalon olvasható X-Program egy gazdasági program, melynek célja: egy élhető Magyarország!

Az X-Program új neve A “magyar álom” gazdasági program lesz 2015-től. És természetesen tovább lesz fejlesztve, további területeket is érint majd. A változásokról folyamatosan közzé teszem az információkat Facebookon is.

Hogyan lehetne megoldani a vasárnapi pihenőnapot azoknak, akik ezt szeretnék, illetve a vasárnapi nyitva tartást azon üzleteknek, akik ezt szeretnék? Méghozzá a gazdasági verseny élénkítésével?

Nagyon egyszerű:

Minden dolgozó számára, beleértve a vendéglátást, rendőrséget, orvosokat stb. emelt óradíjat köteles fizetni a munkaadó:

szombaton a hétköznapi óradíj 1,5-szeresevasárnap és ünnepnap a 2-szerese(az éjszakai pótlék is emelten számítandó ezeken a napokon)Sok helyen ma is kifizetik a hétvégi munkát emelt díjjal, minisztériumokban dupla órabéres a hétvége, ahogy írtam Tescoban is kb. 1,5-szeres.

A munkaadó felmérést végezhet, ki szeretne hétvégeken dolgozni, ki nem? Aki nem szeretne, azokat nem ossza be, cserében a dolgozó kisebb fizetéssel számolhat, viszont a családdal lehet, aki szeretne dolgozni, az pedig jócskán emelt munkabért tudhatna magáénak.

Mindig lennének, akik önszántukból választanák a hétvégét, és azok is, akik nem. Ezzel a lépéssel nőnének a bérek, jótékony hatással lenne a gazdaságra is. A vállalkozásoknál kialakulna egy verseny, hisz eldönthetnék, hogy nyitva tartanak-e vagy sem? Megéri nekik vagy sem? Akciókkal számolhatnánk, új szolgáltatásokkal azon vállalkozásoknál, melyek pl. nyitva tartanak, hogy a magasabb munkaerőköltségeket képesek legyenek kigazdálkodni.

Ennyire egyszerű! Ez a szabad választás! Ez a “magyar álom” gazdasági program kezdete.Nem egy vagy több barom állat KDNP-s ökörsége, aki azt sem tudja, mi fán terem a munka világa. És nem egy önjelölt diktátor hibbant agyi kivetülése.

Mi a munka? Szerintem én heti 50-70 órával tudom. Nyári szezonban havi 310 órával tudom. Döntse el mindenki, mit akar kezdeni saját szabadidejével és életével! Az állam ne diktáljon, és ne uralkodjon a polgárok életén!!!!!

http://vanholnap.hu/
Kategória:Helyzetelemzés, Jegyzet, Publicisztika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »