Ennél jobb ábrát biztos nem talál arról, min múlik a holnapi elnökválasztás

Ennél jobb ábrát biztos nem talál arról, min múlik a holnapi elnökválasztás

Ennél jobb grafika már biztosan nem fog készülni arról, hogy hol is fog eldőlni a holnapi amerikai elnökválasztás.

Az összes keddi elnök – és kongresszusi választással kapcsolatot közvélemény-kutatást gyűjtő, és gyorselemző FiveThirtyEight.com valószínűleg a legjobb portál a témában. Ők készítették a legfrappánsabb, és legkönnyebben érthető grafikát is arról, mely államok eredményeire kell majd igazán figyelni holnap.

Az amerikai választói magatartás az ország nagy részében meglehetősen kiszámítható. Eleve jó pár olyan állam van, amely évtizedek óta betonbiztosan demokrata, vagy republikánus, a mostani, végletekig kiélezett kampány pedig még jobban polarizálta a társadalmat. Ám így is akad néhány olyan állam, ahol kiegyenlítettek az erőviszonyok.

Az igazán nagy küzdelem ezekben a „battleground state”-ekben (csatatér államok) várható holnap.

A két oldal itt minden egyes voksért gyilkos harcot fog folytatni, hiszen az elnököt nem közvetlenül választják, hanem elektorok útján. A rendszer pedig a „győztes mindent visz” elvére alapul – tehát

a legszűkebb többség is az adott állam összes elektorának szavazatát jelenti a győztes jelölt számára.

FiveThirtyEight az elnöki székbe vezető utat egy lépegetős társasjátékhoz hasonlóan vázolja fel. A két jelölt a „tábla” jobb-illetve bal oldaláról indul, és

az nyer, aki át tudja lépni a középen húzódó vonalat – vagyis meg tud szerezni az 538 elektor voksaiból legalább 270-et.

Hírdetés

Minden mező egy-egy államot jelképez, a mező nagysága – tehát a jelölt előrehaladásának mértéke – pedig attól függ, hány elektort delegál az adott állam (ez pedig a népességtől függvénye.) Minél kékebb egy mező, annál biztosabb, hogy abban az államban Clinton nyer, minél pirosabb, annál valószínűbb, hogy Trump. (A mezőkre kattintva megnézhetjük a konkrét jelenlegi állást, és az esélyeket is)  Ahogyan halványodnak a színek, úgy válik egyre kétesebbé az eredmény, míg a középső, halvány mezők már a csatatér államokat jelzik.

Ezekben dől el holnap lényegében minden.


 

Eredmények az időeltolódás miatt csak szerda kora reggel 5-6-tól várhatóak, ám, mivel az Egyesült Államokban semmilyen kampánycsend nincs, a nap közben készített felméréseket várhatóan magyar idő szerint az esti óráktól folyamatosan publikálják majd.

Tehát ezekről a helyekről érkező számokra kell majd a legjobban figyelni (zárójelben a legutóbbi közvélemény-kutatások eredménye):

  • New Hampshire (Clinton: 47,2%, Trump: 44,7%)
  • Nevada (Clinton: 45,9%, Trump: 46,7%)
  • Észak-Karolina ((Clinton:48,1%, Trump: 48,2%)
  • Florida (Clinton: 48,1%, Trump: 48,1%)
  • Ohio (Clinton: 45,8%, Trump: 48, 1%)

  • Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »