Ennél a két képnél többet nem lehet mondani a szíriai háborúról

Döbbenetes képeket közölt a The Economist online kiadása. Ezeknél a műholdas felvételeknél talán semmi sem mond többet a szíriai polgárháború iszonyatos pusztításáról.

A fotókon a világűrből látható éjszakai fények láthatóak, amelyek 2011 tavasza óta

több mint 80%-al csökkentek. 

Hírdetés

A képek mellé néhány szintén elképesztő adatot is közöl lap. Szíria lakossága a háború előtt: 22 millió fő volt, napjainkban mindössze 16,6 millió. Vagyis az ország négy év alatt

elvesztette népessége negyedét.

A vérontásban eddig mintegy 250 ezren vesztették életüket. Az ENSZ mintegy 4 millió menekültről tud, ám becslések szerint további 1 millió szíriai él a környező országokban, akiket hivatalosan nem regisztráltak.

AZ EU és az ENSZ is fogadkozik, hogy a jövőben lényegesen több támogatást adnak a törökországi, libanoni és jemeni menekülttáborokban élők szükségleteinek biztosítására. Van azonban egy hatalmas embercsoport, akik többen vannak, mint ők, a nemzetközi közvélemény mégis alig vesz tudomást a létezésükről. Ők azok, akik nem tudták, vagy akarták elhagyni a hazájukat, ám az otthonukból elüldözték őket. Szíriában nagyjából

7 millió belső menekült van. 

Mivel ők még annyi külföldi támogatást sem kapnak, mint a szomszédos államokba távozó sorstársaik, eltartásuk pedig a különböző hadviselő felek számára a háborús célok kérdések mellett másodrendű kérdésnek számít, többségük nyomorúságos körülmények között tengődik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »