Ennek a négy magyarországi cégnek üzletrészét és bankszámláját zároltatta a catanzarói államügyészség az olasz 'Ndrangheta maffia pénzmosásával összefüggésben

Ennek a négy magyarországi cégnek az üzletrészét és bankszámláját zároltatta a catanzarói államügyészség az olasz ‘Ndrangheta maffia pénzmosásával összefüggésben

A catanzarói államügyészség indítványára négy, budapesti székhelyű cég üzletrészeit, valamint bankszámláit vették bűnügyi zár alá az olasz ‘Ndrangheta elnevezésű, hírhedt maffiacsoport pénzmosási ügyével összefüggésben. A társaságok alapító dokumentumait dr. Szilágyi Edina ügyvédnő szerkesztette és ellenjegyezte, ő volt az Olaszországban élő tulajdonosok magyarországi kézbesítési megbízottja, továbbá az egyik kft. tulajdonosa. Ugyancsak zárolták két, a rettegett olasz bűnszervezethez kötődő, jelenleg letartóztatásban lévő férfi – Gaetano Loschiavo és Giovanni Barone – Magyarországon vezetett bankszámláját is.

                  Dr. Szilágyi Edina arcáról már lefagyott a mosoly

A olasz bűnügyi hatóságok számára a calabriai maffiózók dr. Szilágyi Ednával folytatott telefonbeszélgetései lehallgatásából vált világossá, hogy Giovanni Barone és Gaetano Loschiavo – a ‘Ndrangheta Bonavota-klánjának tagjaiként – szoros kapcsolatban állt a budapesti ügyvédnővel, akinek Szent István körúti irodájában lehallgató berendezést helyeztek el a nyomozók, így jutottak újabb és újabb információkhoz az olasz bűnügyesek. A leplezett eszközzel rögzített megbeszélések során többször szóba került egy, dr. Szilágyi ügyvédi irodája címére bejegyzett, 2016 novemberében alapított társaság, a Veritas Menedzsment Kft. Ezt a céget akarták felhasználni arra, hogy egy, ománi szultánokból álló befektetői csoportot lehúzzanak. A kft. ügyvezetői – formálisan – a Cipruson élő Baxter Kenneth David, valamint – ténylegesen – Gaetano Loschiavo voltak, akiknek magyarországi kézbesítési megbízottjaként dr. Szilágyi Edina került bejegyzésre a cégjegyzékbe. A Veritas tulajdonosi jogait a Limassolban alapított Shortlist Management Limited gyakorolta, amelynek magyarországi kézbesítési megbízottja ugyancsak dr. Szilágyi Edina volt. A jelentős NAV-tartozást felhalmozó, csalás elkövetése céljából létrehozott vállalkozással szemben 2019 augusztusában kényszertörlési eljárás indult. Nem sokkal ezt megelőzően, 2019. január 24-én, a Veritas Menedzsment Kft. vezetését „átpasszolták” egy, akkor mindössze nyolc napja létező társaságnak, a GattobInc Zrt.-nek (vezérigazgató-részvényes: dr. Vig Mór). A zrt. egyébként 2019-ben és 2020-ban nulla forint éves árbevételt realizált.

A nyomozás adatai szerint Gaetano Loschiavo 2016. november elején (éppen a Veritas Menedzsment Kft. alapítása környékén) Budapestre utazott. Az utazását és a tartózkodását Giovanni Barone szervezte. Barone azt kérte Loschaviotól, hogy lépjen kapcsolatba egy Edina nevű nővel, akit „ügyvéd” néven is emlegettek a Bonavota-klán köreiben. Giovanni Barone egy sor külföldi céget hozott létre Európában, amelyek közül több dr. Szilagyi Edina magyar ügyvéd közreműködésével – Magyarországon, budapesti székhellyel működött.

Hírdetés

                                                         Gaetano Loschiavo

A 2022 januárjában alapított Liquid Finance Kft. tulajdonosa a Barone érdekkőrébe tartozó C&C IMMOBILIARE S.R.L., amelynek magyarországi kézbesítési megbízottja a Limetta Home Kft. Utóbbi cég tulajdonosa dr. Szilágyi Edina, ügyvezetője pedig a húga, Szilágyi Éva Erzsébet.

A 2010 októberében létrehozott UMBRELLA CORORATION Kft. tulajdonosa és ügyvezetője maga Giovanni Barone volt. A könyvelő végzettségű férfi magyarországi kézbesítési megbízottjaként dr. Kuczi Petra járt el. A súlyos adótartozással terhelt társasággal szemben 2015 szeptemberében kényszertörlési eljárást rendelt el a cégbíróság.

Az ugyancsak bűnügyi intézkedés alá vont, 2017-ben alapított LUXURY RE Kft. tulajdonosa szintén dr. Szilágyi Edina, ügyvezetője pedig a testvére, Szilágyi Éva Erzsébet. A társasággal szemben – adótartozás miatt – NAV-végrehajtás van érvényben.

A gyanúsított testvérek – Szilágyi Éva Erzsébet és Szilágyi Edina – felhőtlen hangulatban, Olaszországban

A 2017-ben bejegyzett MAENSI Costruction Kft. ügyvezető-tulajdonosa 2018. november 16. napjáig Giancarlo Ventrici, 2018. november 16-tól 2020. február 8. napig Saverio Boragina volt. Mindkét személy magyarországi kézbesítési megbízottjaként dr. Szilágyi Edina neve olvasható a cégnyilvántartásban. A NAV-végrehajtás hatálya alatt álló vállalkozást 2020 februárjában kényszertörölte az illetékes cégbíróság.

A 2018 novemberében alapított, és dr. Szilágyi Edina ügyvédi irodája címére bejegyeztetett Ares Properties Kft. ügyvezető-tulajdonosaként az olasz Anna Maria Durante neve szerepel a cégiratokban. A hölgy magyarországi kézbesítési megbízottja: dr. Szilágyi Edina. A társasággal szemben 2021. július 1. napján – az adóhivatal kezdeményezésére – kényszertörlési eljárás indult,

A ‘Ndrangheta Olaszország és a világ egyik legerősebb maffiaszervezetének számít, a kilencvenes évektől maga mögé szorította a szicíliai Cosa Nostrát is. A családi klánokból felépülő ‘Ndrangheta a latin-amerikai és afrikai kábítószer első számú európai „forgalmazója”, érdekelt a fegyverkereskedelemben, az embercsempészetben és az uzsorakölcsönzésben is. Éves „üzleti” bevételét közel 5 milliárd euróra becsülik. A bűnös úton szerzett és tisztára mosott pénzeket az építőipartól kezdve a vendéglátásig szinte minden iparágba befekteti, még közbeszerzési pályázatokon való fiktív részvételekkel is. 

Olaszországban a második világháború óta 28 oknyomozó újságírót öltek meg bűnszervezetek. Jelenleg 15 olasz újságíró él bűnügyi védelem alatt. 


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »