Engedjétek és vezessétek Jézushoz a gyermekeket! – A Kárpátaljai Református Egyház tanévnyitóján

Engedjétek és vezessétek Jézushoz a gyermekeket! – A Kárpátaljai Református Egyház tanévnyitóján

A Kárpátaljai Református Egyház (KRE) ünnepélyes tanévnyitójára idén Nagyberegen került sor, melyen részt vettek a KRE egyházi intézményeinek diákjai, pedagógusai, illetve gyülekezeti lelkészek, gondnokok, hitoktatók. 

Az igét ezúttal Zán Fábián Sándor püspök hirdette a Máté 19,13-15 alapján.

„Engedjétek, és ne akadályozzátok, hogy hozzám jöjjenek a kisgyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa”

– szólt a jézusi felhívás anno a tanítványokhoz, s szól ma szülőkhöz, nagyszülőkhöz, gyülekezetekhez egyaránt.

Nem csupán mesélni kell nekik a Megváltóról, de példamutató élettel Jézushoz kell vezetni a ránk bízott kicsinyeket, mondta az igehirdető. És ehhez nem szabad elvesztegetni az időt: most kell lépni, most kell cselekedni, amikor fogékonyak jóra, rosszra egyaránt. Mutassunk nekik jó példát, ne a világra bízzuk nevelésüket, ne a mindenhonnan rájuk zúduló információáradat határozza meg világlátásukat, hanem vezessük őket Jézushoz, mert ilyeneké az Isten országa. Egyébként arra is van példa, hogy az ő tiszta lelkük, hitük viszi közelebb Istenhez a felnőtteket is. Csak ne akadályozzuk őket ebben.  Gyermeki bizakodásra Istenre való hagyatkozásra van szükség, fogalmazott a püspök. Békésiné dr. Lukács Angéla, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja köszöntőjében elmondta, hogy ma jó okunk van ünnepelni, mert töretlen a magyar állam segítségnyújtása intézményeink megújulásában. A kitartó munka és anyaországi segítség kell, hogy találkozzon egymással. Konzul asszony biztatta a diákokat tudásuk gyarapítására, hogy megérthessék Istentől elrendelt küldetésüket. 

Zán Fábián Sándor püspök két gyermekkorában tanult bölcsességet osztott meg. az egyik a diákoknak szólt: mindig magadnak tanulsz, soha nem másnak. A másik meg a tanároknak: semmit sem ér a tudás, ha nem adod azt át. A nagyberegi és nagydobronyi líceum képviselői egy-egy verssel, a péterfalviak pedigénekkel köszöntötték az egybegyűlteket. 

Hírdetés

Tóth László, a Nagyberegi Református Líceum lelkészigazgatója, az egyházkerület tanügyi bizottságának elnöke

felelevenítette a 28 évvel ezelőtti eseményeket, amikor elindult az első egyházi líceum Nagyberegen.

Először történt, hogy egy tanévnyitón igét lehetett olvasni és Istent dicsőitették, mondta. Akkor 21 diákkal indultak, mára több mint 1100-an tanulnak egyházi intézményeinkben. 16 óvodában 539 gyerek, a 4 líceumban 568 diák. A lelkész arra biztatta a tanárokat, hogy az ismeretátadás mellett a gyermekek lelkének gazdagításával is foglalkozzanak, az osztálynaplóval együtt a Bibliát is vigyék be a tantermekbe. Tóth László arról is szólt, hogy amikor a református iskolai oktatás elindult, vele együtt megkezdődött a gyülekezeti hitoktatás is.

Az idei tanévben 8000 gyermek részesül hitoktatásban. A tanügyi bizottság elnöke köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért is. 

Végezetül Páll László beregrákosi és kajdanói lelkipásztor imádságban könyörgött az idei tanév áldásaiért és kérte Isten jelenlétét és segítségét, nemzeti imádságunk eléneklése előtt pedig Zán Fábián Sándor kért áldást a jelenlévőkre, az új tanévre. 

-kósa-


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »