Engedjék csak ész nélkül a bevándorlókat – Terrortámadás Franciaországban

Pénteken terrortámadás történt Franciaországban: egy lyoni vállalkozót lefejeztek és ketten megsérültek egy Lyonhoz közeli vegyi üzemnél elkövetett dzsihadista támadásban.

A feltételezett elkövetőt, aki az áldozat alkalmazottja volt, a helyszínen őrizetbe vették.

Franciaországban most először követtek el iszlamista merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet módszere alapján.

A nyomozók a Lyonhoz közeli Saint-Quentin-Fallavier vegyi üzemének kerítésére erősítve találták meg a halálos áldozat levágott fejét. Arcán arab feliratok voltak, a kerítésre több iszlamista zászlót is kitűzött a merénylő.

Az áldozat egy 45 éves lyoni vállalkozó. Fuvarozó cégének behajtási engedélye volt az – egyebek között gázpalackokat gyártó – Air Products amerikai cég telepére, amelynek udvarára a feltételezett merénylő egy gépkocsival berontott, és ott a gázpalackok közé hajtva robbanást idézett elő, amelyben az üzem két dolgozója könnyebben megsérült.

Az ügyben eddig négy embert vettek őrizetbe: a 35 éves Yassin Salhit, akit a támadással gyanúsítanak, valamint a feleségét, lánytestvérét és egy feltételezett tettestársat.

A marokkói származású gyanúsított – akit a nagy erőkkel kivonuló tűzoltók fogtak el – három gyermek apja, és az üzem közelében található kis településen lakik. Radikalizálódás miatt a titkosszolgálatok 2006-ban megfigyelték, de 2008-ban nem újították meg a megfigyelését. Nem büntetett előéletű, terrorszervezettel való kapcsolatáról sem tudtak a hatóságok.

Hírdetés

A férfi áldozatának vállalatánál dolgozott, így feltehetően ismerték egymást, és együtt érkeztek a merénylet helyszínére.

Salhi feleségét Lyon közelében vették őrizetbe. Néhány perccel korábban az Europe 1 kereskedelmi rádióban a nő azt mondta, hogy a férje reggel nyugodtan indult munkába a fuvarozó vállalathoz.

„Az a kérdés, hogy voltak-e tettestársak” – mondta Francois Hollande államfő délelőtt Brüsszelben, ahol a támadás híre érte és ahonnan azonnal visszautazott Párizsba, majd összehívta a védelmi tanács ülését. Ezen – a köztársasági elnök későbbi bejelentése szerint – a következő három napra a legmagasabb fokozatúra emelték a terrorkészültséget Rhone-Alpes régióban, ahol délelőtt a támadás történt. Manuel Valls kormányfő már korábban elrendelte, hogy erősítsék meg a régió „érzékeny” helyszíneinek védelmét.

„Az iszlamista terrorizmus ismét lecsapott Franciaországban” – mondta Manuel Valls miniszterelnök Kolumbiában, mielőtt megszakította latin-amerikai körútját és hazaindult Párizsba.

Az ügyben a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege bűnszövetkezetben elkövetett terrorcselekmény gyanújával indított eljárást.

A francia hatóságok a 17 áldozatot követelő januári párizsi terrortámadások óta nem győzték hangsúlyozni, hogy bármikor bekövetkezhetnek hasonló jellegű iszlamista támadások. Az elmúlt hónapokban két új terrorelhárítási törvényt fogadott el a parlament, a titkosszolgálatok jogköreit megerősítő törvényről pedig két nappal ezelőtt szavazott a nemzetgyűlés.

Nicolas Sarkozy volt államfő, az ellenzéki, jobbközép Köztársaságiak vezetője és Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke is azt kérte a kormánytól, hogy vonja le a támadás következményeit, és növelje a készültségi szintet az országban.

Németország és Spanyolország vezető politikusai mellett a franciaországi iszlám legfőbb politikai szervezete, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa is elítélte a támadást, és „egységre és szolidaritásra kérte az egész nemzeti közösséget”.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »