Enged a szétcsúszásnak az amerikai katonai vezetés?

Rossz tendenciák jellemzik mostanában az amerikai haderő magas rangú katonáinak és tengerészeinek fegyelmi helyzetét. Ez már csak azért sem meglepő, mert 25 év lényegében folyamatos hadviselés után mindennapos a panasz a hadseregben. A vezető nagyhatalom mind a négy haderőnemében (hadsereg, légierő, haditengerészet, tengerészgyalogság) eluralkodott a kimerültség, a túlfeszítettség, még ha nem is olyan mértékben, mint azt a büdzsé növeléséért harcoló lobbista héják láttatják. Ez a fajta leterheltség pedig a történelmi tapasztalatok alapján automatikusan vezet a személyi állomány integritásának meggyengüléséhez, a szétcsúszáshoz. Míg azonban a szerződéses legénységi állomány és az alacsonyabb rendfokozatúak tekintetében az amerikai haderő valószínűleg a világ legjobbjai közé tartozik, addig ami a leghatékonyabb (ön)fegyelmező mechanizmus, a küldetéstudat fenntartását illeti, a vezető, parancsnoki beosztásokban dolgozó, nagyobb mozgásterű főtisztek, tábornokok körében a rendszer nehezebben tudja időben „megfogni” az eltévelyedéseket.

A haditengerészetet idén újabb fejleményeivel rázza tovább a még 2013-ban kipattant „dagadt Leonard”-botrány. A haderőnem csendes-óceáni flottája által különböző kikötőkben igénybe vett szolgáltatásokra specializálódott – összesen 20 millió dollárral túlszámlázó – szingapúri Glenn Defense Marine Asia cég malajziai állampolgárságú ügyvezetőjéről, egy bizonyos Leonard Glenn Francisről elnevezett ügyben magas rangú amerikai tengerésztiszteket vesztegettek meg. Az érintettek pontos információkkal szolgáltak a flottamozgásokról, illetve befolyásolták az ezzel kapcsolatos döntéseket, például hogy melyik hajó mikor, hol kössön ki.

Hírdetés

A legelső és leglátványosabb áldozat a kambodzsai születésű, szárnyaló karrierjével az amerikai álmot megvalósító Michael Vannak Khem Misiewicz parancsnok volt. Nem tudott ellenállni a prostituáltak, luxushotelekben eltöltött éjszakák, repülőjegyek, thaiföldi Lady Gaga-koncertre szóló jegyek jelentette kísértésnek. A 78 hónapos börtönbüntetésének letöltését idén augusztusban megkezdő tengerész főtiszt paradox módon ugyanazért a tettéért – a USS Stennis repülőgép-hordozó Kota Kinabaluban tett 2012-es látogatásának megszervezéséért – kapott érdemrendet, amiért később a bíróság leginkább elmarasztalta. Misiewiczen túl első körben egy másik parancsnok, egy kapitány, egy tengerészeti nyomozó (a sorozatokból ismert NCIS embere) bukott bele az ügybe, elöljáróik közül két tengernagyot felfüggesztettek, hármat pedig idő előtt nyugdíjba küldenek. Idén újabb főtiszteket és egy tengernagyot is megvádoltak, a bíróság elé kerülő egyenruhások száma immár elérte a tizennégyet.

Emlékezetes, hogy nyáron az Euró­pában állomásozó szárazföldi erők egyik tábornokát, David Haight vezérőrnagyot egy teljesen más jellegű ügyben – házasságtörés, párcserés klubba járás – menesztették. A közelmúlt hírhedt esetei közül kiemelkedik a házasságtörés miatt ismertté vált, iraki sikerekkel büszkélkedő David Petraeus tábornok, majd CIA-igazgató; John Allen volt afganisztáni főparancsnok; valamint Jeffrey Sinclair tábornok ügye.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »