Energiaválság, drága építőanyag, brüsszeli szívózás, Erzsébet királyné emlékfái – megjelent a Magyar7 38. száma

Energiaválság, drága építőanyag, brüsszeli szívózás, Erzsébet királyné emlékfái – megjelent a Magyar7 38. száma

A szokásos gazdag tartalommal megjelent a Magyar7 legfrissebb száma.

„Radikalizálódunk? Ugyan már! Nem szokásunk. Sem azelőtt, sem most. Fogy az erőnk, az elszántság helyett taktikázunk, dekázgatunk, toldozunk-foldozunk. Pedig a felvidéki magyarság stabil és megbízható politikai erőt tudna képviselni. Ha akarna, ha merne” – írja legfrissebb számunkban lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly.

Közélt rovatunkban arról ír Kocur László, hogy 7,5 milliárd eurót venne el Magyarországtól Brüsszel. A európai parlamenti vitát, illetve a magyar megoldási lehetőségeket is összefoglaljuk.

Bandaháborúk, gyilkosságok, utcai erőszak, no-go zónák, ez (is) ma Svédország, nem úgy, mint még pár évvel ezelőtt is, amikor az anyagi jólét és biztonság, a prosperitás, a Volvo ugrott be elsőre az embernek, ha meghallotta, hogy Svédország. A svédországi választások eredményével foglalkozik külpolitikai kommentárjában Haják Szabó Mária, címe: Egy választás margójára.

Egy héttel ezelőtt mutattuk be a 10 évnél öregebb családi házak tulajdonosai számára kiírt pályázat részleteit. Ezúttal a címben szereplő kérdésre keressük a választ, mert sok más mellett az építőanyagok ára is az inflációt meghaladó mértékben emelkedett. Magas árak mellett is érdemes felújítani? A kérdésre Rajkovics Péter válaszol.

A szlovák MiG–29-esek furcsa búcsújával foglalkozik Pomichal Krisztián. Habár az ünnepélyes búcsúra néhány héttel korábban, a szliácsi repülőnapokon sor került, hivatalosan alig néhány nappal ezelőtt, szeptember 9-én köszöntek le a szlovák légierő alaptípusának, lassan húsz éve az egyetlen szlovák harci repülőnek számító MiG–29-esek.

Jöhet a gázszünet? Pillanatnyilag csak az biztos, hogy semmi sem biztos. Nem tudjuk, lesz-e gáz, azt sem, hogy mennyiért és végképp nem tudjuk, milyen lesz a tél. Egy biztos, az iskolák, a diákok és a szülő nagyon nem akarnak távoktatást, írja B. Vida Júlia. A témát, az energiaválságot, illetve a megoldási lehetőségeket vázolja Száraz Dénes az „Éhenfagyunk”? című jegyzetében.

A „szerencsés” irodalomtudós Beöthy Zsolt (1848–1922) professzor a főszereplője a Leporolt históriák legújabb fejezetének. Idegbetegsége következtében a professzor mindig rázta a fejét, és amiatt gyakran került kínos és megmosolyogtató helyzetekbe.

1848 késő nyarára az agg Radetzky tábornagy itáliai győzelmei révén Bécs megerősödött, így a báni tisztségből felfüggesztett báró Josip Jelačić altábornagy és horvát mozgalmának támogatása révén, fegyveres úton akarta rendezni a magyar kérdést s visszavonni az alkotmányosság fundamentumát képező áprilisi törvényeket. Magyarhon kénytelen volt fegyvert fogni, elkezdődött az önvédelmi háború, írja Babucs Zoltán hadtörténész „Uraim! A haza veszélyben van” című írásában.

Képeslapok útján idézi fel Rozsnyó egykori arcát az idén 120 éves Rozsnyói Bányászati Múzeum. Az Üdvözlet Rozsnyóról című 498 darabos képeslap-kiállítás november közepéig tekinthető meg, írja Fábián Gergely.

A hűség keresztútját övező dombság tarkállik a hívektől. Közös imára érkezett a Kárpát-medence magyarsága Alsóbodokra, a felvidéki „Csíksomlyóra”.

Hírdetés

A családokért, a békéért, a nemzetek közti megbékélésért mondott szentmisét Márton Zsolt, váci megyéspüspök az Esterházy János zarándoknapon. Szomolai Andrea riportjának címe: Zarándoklat Esterházy János lélektükrében.

Szencen már tíz százalék az ukrán menekültek aránya. A magukat első helyen magyarnak vallókat számítva számbelileg ugyan nem olyan jelentős mértékű a magyarok számának (2287) csökkenése, arányaiban azonban már jelentősebb a különbség: 2021-ben ugyanis már csak 11,37% volt az itt élő magyarok aránya. Ha beszámítjuk a magukat második helyen magyarnak vallókat, az arány akkor is csak 12,91%, azaz jócskán a 15 százalékos nyelvhasználati küszöb alatt van a város – immár másodszor. S újabban a mintegy 2000 ukrán menekült további kihívások elő állítják a várost és a közösséget, írja Dunajszky Éva.

Életében legalább egyszer minden magyarnak illene elzarándokolni az anyanyelvünket megújító nagyság egykori kúriája helyén felépített Emlékcsarnokba. Kazinczy nyomába eredve Széphalomba látogatott Monár Gabriella, tapasztalatait a „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok…” című írásában foglalta össze.

A losonci Kármán József Alapiskolában utoljára 16 évvel ezelőtt volt ennyi magyar elsős, mint idén.

Szeptemberben 16 kisdiák kezdte meg általános iskolai tanulmányait, így az intézményben a korábbi 136-ról 143-ra nőtt a tanulók száma, olvasható Agócs Szvorák Emese beszámolójában.

Lelki feltöltődés a Zsapka Attilával a VersZeneMűhelyben. A gitáros, dalszerző szeptember 12-től újabb közreműködőkkel, a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán folytatja a májusban beindított VersZeneMűhely című sorozatát. A klubest felvételeiből összeállított  podcast a YouTube-videómegosztón is követhető, tudjuk meg Nagy-Miskó Ildikó tudósításából.

Bokor Klára ellátogatott Farkas Beáta szemorvos rendelőjébe, ahol amellett, hogy a legmodernebb eszközökkel folyik a vizsgálat, a doktornő soha nem nézi az óráját, türelmes. Ezért is van mindig tele a váróterem.

Tízéves a Sikabony Polgári Társulás, amely a régió egyik legaktívabban működő közössége. A Sikabonyi Közösségi Ház megalakulásáról és az elmúlt tíz évről olvashatnak Reczai Lilla Sikabony a sikabonyiaké című írásában.

A 49. oldalon folytatjuk a középiskolásoknak szóló vetélkedőnket, majd a penicillin születésnapjáról olvashatnak.

Ajánlónkban arról olvashatnak, hogy mit tartalmaz a Carissimi 2022/3. száma, az Íz-lelőben Szabó B. Csilla töltött gombafejeket kínál diós mártással, illetve közli a lusta asszony sütijének a receptjét. Vas Gyula tesztelte a Ford Grand Tourneo Connect 2.0 TDCi EcoBlue autót.

Szurkoló rovatunkban Rajkovics György Ki játszik majd a döntőben? című írásában a magyar válogatott előtti kihívásokról ír. Németországgal és Olaszországgal játssza két utolsó mérkőzését Magyarország a Nemzetek Ligájában.

Ondík Gábor azt írja, hogy a hétvégén elrajtolt a szlovák jégkorong bajnokság (Tipos Extraliga) új idénye; ennek kapcsán készült interjú a érsekújváriak vezetőedzőjével, Majoross Gergellyel.

Rajkovics György írásának címe: BL-rajt a férfiaknál és a nőknél is. Ki tudja legyőzni a Barcelonát és a Kristiansandot? Az európai kézilabda csúcsáról ez a két klub néz le két éve a többiekre, és várja a kihívókat. A férfiaknál akár a Veszprém és a Szeged is feljuthat a legmagasabb pontra, a nőknél természetesen a Győr, a Ferencváros esélyei azonban jóval kisebbek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »