Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Energiatakarékossági felújítások: Tippek otthonunk komfortosabbá és zöldebbé tételéhez

Share 0 Tweet 0 Share

Nézzük is, a teljesség igénye nélkül, milyen megoldások segíthetnek minket a mindennapokban, ha komfortosabb és zöldebb otthonra vágyunk: 

Nyílászárók cseréje: A régi, elavult ablakok és ajtók jelentős hőveszteséget okozhatnak. A korszerű műanyag vagy fa nyílászárók cseréjével akár 70%-kal is csökkenthetjük energiafogyasztásunkat. A nyílászárók kiválasztásakor fontos figyelembe venni a hőtechnikai paramétereket, a zajszigetelést és a betörésbiztonságot is. Ha szegedi nyílászáró üzletek felkeresését fontolgatja, válassza a Merkbau nyílászáró szaküzletét, ahol a legmodernebb minőségi modellek közül válaszhat. 
 

Megújuló energiaforrások: A napelemek telepítésével saját magunk termelhetjük meg a szükséges villamosenergiát, a napenergia hasznosításával pedig fűthetjük is otthonunkat. A napkollektorok beszerzési költsége magasabb lehet, de a hosszú távú megtakarítások jelentősek lehetnek. 

Hőszigetelés: A ház hőveszteségének nagy része a falakon, a padlón és a tetőn keresztül történik. A megfelelő vastagságú és minőségű szigetelés beszerelésével akár 50%-kal is csökkenthetjük fűtési és hűtési költségeinket. A szigetelés típusát az épület típusától, a klímától és a rendelkezésre álló budgettől függően kell kiválasztani. 

Fűtési rendszer korszerűsítése: A régi fűtési rendszerek elavultak és energiahatékonytalanok lehetnek. A fűtési kazán cseréje kondenzációs kazánra, hőszivattyú beépítése, vagy a fűtési rendszer termostatikus szabályozókkal való ellátása jelentősen csökkentheti a fűtési költségeket. Ha a padlóburkolatok cseréjét fontolgatjuk, érdemes lehet padlófűtést kialakítani, és a hidegburkolatok fajtái közül olyat választani, amely nem vastagabb 20 mm-nél, hogy a rendszer gyorsaságát és hatékonyságát ne befolyásolja.   

Hővisszanyerős lakásszellőzés: A hővisszanyerős lakásszellőző rendszerek friss levegőt juttatnak a lakásba, miközben a távozó levegőből visszanyerik a hőenergiát. Ezáltal nemcsak energiát takaríthatunk meg, de javítjuk a lakás levegőminőségét is. 

Hírdetés

A felújítások során fontos, hogy szakembereket bízzunk meg a munkálatokkal, és alaposan tájékozódjunk a különböző támogatási lehetőségekről. Számos állami és uniós pályázat áll rendelkezésre az energiatakarékossági felújítások finanszírozására, amelyek jelentősen csökkenthetik a beruházás költségeit. 

Az energiatakarékossági felújítások nemcsak a környezetnek, de a pénztárcánknak is jót tesznek. A fenti felújítások megvalósításával jelentősen csökkenthetjük energiafogyasztásunkat, komfortosabbá tehetjük lakókörnyezetünket, és hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövő építéséhez. 

Ne feledje, hogy a felújítások megtervezésekor és kivitelezésekor komplex szemléletmódra van szükség. Fontos figyelembe venni az épület energetikai jellemzőit, a klímát, a rendelkezésre álló költségkeretet, és a különböző felújítási lehetőségek költség-hatékonyságát. Szakértő segítséggel könnyedén megtalálhatja a legjobban megtérülő beruházásokat otthona számára.  

 

 

 

(partner hír)

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »