Energiapolitika: biztonsági fejlesztések és a paksi bővítés

Energiapolitika: biztonsági fejlesztések és a paksi bővítés

Az atomenergiával kapcsolatban az egyik fő kérdés a biztonságos üzemelés. Ez kulcsfontosságú a bizalom és a társadalmi támogatottság megőrzéséhez. Alább ezzel kapcsolatban néhány fejlesztést mutatunk be, ami a közeljövőben jellemzővé válhat az atomenergiában. Emellett a cikkben szó lesz a paksi bővítéssel kapcsolatos eseményekről, szempontokról is.

Balesetálló üzemanyag már a közeljövőben

A nukleáris balesetek fejlődésre késztették az atomenergiát. Ezen a téren a biztonsággal kapcsolatban az egyik jelentős fejlődés a balesetálló üzemanyagok megjelenése lesz.

A balesetálló üzemanyagokat az orosz atomipar már reaktorokban teszteli, és néhány éven belül széleskörű alkalmazásba kerülhetnek. A fő hatása az új üzemanyagoknak az lesz, hogy baleset esetén nem képződik majd hidrogén az üzemanyag és a vízgőz reakciójából (ez történt Fukusimánál).

Nemzetközi elemzők szerint a balesetálló üzemanyagok hamarosan uralkodóvá válnak a globális piacon. A Roszatom 2018 óta teszteli az ilyen célú üzemanyagát.

A balesetálló ATF nukleáris üzemanyag ellenáll a tervezési alapon túli, a hűtőközeg elvesztésével járó súlyos atomerőművi balesetek következtében fellépő hatásoknak.

Fejlesztés az új orosz atomerőműveken: zónaolvadék-csapda

A legsúlyosabb lehetséges esemény egy atomerőmű üzemelése során a zóna leolvadása. Az új generációs orosz atomerőművek erre az esetre be vannak biztosítva a zónaolvadék-csapda révén.

A zónaolvadék-csapda egy 169 tonna acélból készült kúp alakú tartály, amely vészhelyzet esetén biztonságosan felfogja a zónaolvadékot és megakadályozza, hogy a radioaktív anyagok kikerüljenek a konténmentből.

Mi lenne a következménye annak, hogyha megválnánk az atomenergiától?

Több európai országban is eldöntött politikai álláspont, hogy bezárják az atomerőműveket. Ezt a zöldek sikerként kommunikálják, de arról már kevesebb szó esik, hogy ennek mi a következménye.

Hírdetés

A témában jó véleménye az én meglátásom szerint a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdászának, Varró Lászlónak van. Varró szerint – egy 2019-es interjúban mondta -, amennyiben leállítanánk az atomerőműveket, úgy „egy csomó olyan szénerőmű is bent maradna, amit amúgy bezárnánk”.

Ez teljesen meglátszik a német energiapolitikán: ugyanis a németek 2022-ben leállítják az utolsó atomerőműveiket, de a szénerőműveiknek még 2038-ig engedélyük van működni. Vagyis az atomerőművek bezárásának következtében még 16 évig nem tudnak megválni a széntől.

Egy tényleges probléma: tudnak-e az oroszok európai előírások szerint atomerőművet tervezni?

Az Országos Atomenergia Hivatal hiánypótlásra hivatkozva két héttel ezelőtt megtagadta a paksi bővítés engedélyezését. Ez egy valós probléma, mivel ez a folyamat már évek óta tart, és folyamatosan csúszik. Az elmúlt években nem egy olyan cikk jelent meg a magyar és a nemzetközi médiában, ami erre hivatkozva azt állítja, hogy az oroszok képtelenek EU-s előírások szerint atomerőművet tervezni.

Ennek azért van alapja, mivel jelenleg az EU területén az oroszok nem csak Magyarországon, hanem Finnországban is atomerőművet szándékoznak építeni. A finnországi projekt Paks 2 előtt indult el, ennek ellenére még ott sincsenek készen az engedélyezéssel.

Az elmúlt években volt olyan cikk, ami erre hivatkozva azt írta, hogy az oroszok majd feladják a paksi bővítést. Ezen elgondolás mögött azért volt ráció, mivel a Roszatomnak máshol is vannak rendelései, amely országokban nem kell ennyit vesződnie az engedélyeztetéssel. Vagyis máshol kevesebb munkával jön a pénz.

Emellett az engedélyeztetés csúszása nem csak az időben, hanem anyagilag és problémákat okozhat. Ugyanis egy modern erőmű esetében a teljes költségvetésnek a 10-15 százaléka a tervezésre és az engedélyeztetésre megy el. Ez azt jelenti, hogy a paksi bővítésben már most benne van legalább egymilliárd euró, és ha csúszik az engedélyeztetés, akkor ez növekedhet. Ebben az esetben felmerülhet a kérdés, hogy ezt vajon az oroszok, vagy a megrendelő fizeti ki.

Viszont azt, hogy az OAH nem adott zöld utat az erőműnek, pozitívabb szemszögből is lehet tekinteni, mivel ez azt is jelenti, hogy a hivatal dolgozik, és nem engedett a vélt politikai nyomásgyakorlásnak.

(Olvasónktól)

Korábban írtuk:

Lehetséges alternatívák Paks II-re, az atomenergián belülről

Napelemek és energiapolitika III.

Miért nem racionális, hogy a zöldek az atomenergiát akarják eltüntetni más problémák helyett?

Források:

https://atombiztos.blogstar.hu/2021/09/20/a-roszatom-megkezdte-az-uj-balesetallo-atf-uzemanyag-hasznalatat-a-rosztovi-atomeromuben/112337/
https://index.hu/gazdasag/2019/11/14/varro_laszlo_becsuljuk_meg_az_atom_karbonsemlegesseget/
https://atombiztos.blogstar.hu/2020/08/27/megerkezett-az-akkuyui-atomeromu-telephelyere-a-masodik-blokk-szamara-keszult-zonaolvadek-csapda/99432/
https://atombiztos.blogstar.hu/2021/02/25/az-atomenergia-az-europai-klimabajnok/106600/
https://www.cleanenergywire.org/news/german-election-primer-2038-end-date-coal-under-fire-climate-forecasts-worsen
https://hvg.hu/kkv/20211001_Az_Atomenergia_Hivatal_visszadobta_Paks_2_engedelykerelmet
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/paks-atomeromu-finn-atomenergia-engedelyezes-kesesben-oah-fichtinger-gyula.729048.html
Képek:
https://atombiztos.blogstar.hu/pages/atombiztos/contents/blog/112366/pics/16322446226277549_original.jpg
https://atombiztos.blogstar.hu/pages/atombiztos/contents/blog/112337/pics/16322303021024838_original.jpg
https://atombiztos.blogstar.hu/pages/atombiztos/contents/blog/99432/pics/15985431616717325_original.jpg


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »