Emlékszik? Nem is olyan rég még rettegésben tartotta a világot az AIDS

Emlékszik? Nem is olyan rég még rettegésben tartotta a világot az AIDS

Az egész világ rettegve figyeli a Kínából elszabadult koronavírusról szóló híreket. Bár a helyzet aggasztó, szerencsére a pusztítás mértéke egyelőre elmarad a történelem legnagyobb járványaiétól.

Noha a pestis, a kolera és az influenza is időről időre újra felbukkant az emberiség történetében mint pusztító járvány, a listára felfér egy modern gyilkos is. Az AIDS, illetve pontosabban az azt kiváltó HIV-fertőzés (amely az emberi immunhiány vírusának angol nevéről kapta elnevezését), ugyanis mindössze négy évtizede ismert a világon.

Az első klinikai eseteket 1981-ben jegyezték fel az Egyesült Államokban, ahol eleinte csak a homoszexuális férfiak között terjedő kórnak tartották a betegséget.

Hírdetés

Később derült ki és sokkot okozott világszerte, hogy a fertőzés rendkívül könnyen és nem csak szexuális úton terjed az emberek körében.

A vírus leginkább a heteroszexuálisok körében terjedt azokban a régiókban, ahol a védekezés nélküli szex mindennapos, például Afrikában.

Maga a betegség is erről a kontinensről indult.

Magyarországon 1985-ben regisztrálták az első beteget, és az évek során egyre nőtt a számuk. Ma nagyjából 3-4 ezer HIV-fertőzött lehet az országban, miközben évente egy tucat ember hal bele a HIV miatt kialakult betegségbe.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »