Emlékkeresztet állítottak a második világháborúban elesett magyar hősöknek a Csíki-havasokban

Emlékkeresztet állítottak a második világháborúban elesett magyar hősöknek a Csíki-havasokban

Emlékkeresztet állítottak vasárnap a második világháborúban elesett magyar hősöknek a Csíki-havasokban, a Csíkbánkfalva feletti Óriás-tetőn – számolt be a Székelyhon.ro erdélyi hírportál.

Az emlékkereszt a térségben nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. augusztusában vívott harcokban elesett hősökre emlékeztet, akik közül 31-et név szerint is azonosítottak a kezdeményezők. A székelyföldi hírportál által közölt névsor szerint néhányan közülük a mai Magyarország területéről származtak.

Az emlékkereszt felállítását Kovács István Lehel egyetemi tanár, az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) korábbi elnöke kezdeményezte. „1944 augusztusának végén, szeptember elején ádáz harcok dúltak ott a székely határőrök és a betörő Vörös Hadsereg katonái között. Sokan megsebesültek, több tízen elestek a székelyudvarhelyi 34. határvadász zászlóalj, illetve a sepsiszentgyörgyi 12. székely határőr zászlóalj honvédei közül. Nekik állít emléket ez a kereszt, valamint a háborúk valamennyi áldozatának” – idézte a Székelyhon Kovács István Lehelt. A tengerszint felett 1299 méteren található Óriás-tetőre gyalog, szekérrel, traktorral vagy terepjáróval lehet feljutni, a résztvevők egy része gyalog zarándokolt el az emlékhelyre, ahonnan a beszámoló szerint Csíksomlyóra is rálátni.

Hírdetés

Az ünnepségen Kovács ismertette a keresztállítás történetét és felolvasta annak a 31 hősnek a nevét, akiket sikerült azonosítani, hogy az Óriás-tetőn hunytak el 1944 augusztusában. A köszöntők után a 81 éves Berszán Lajos plébános, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium alapítója tartott tábori szentmisét. A Keleti-Kárpátokban 1944. augusztusában történt eseményeket és hatásaikat Illésfalvi Péter történész, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója ismertette. Mint közölte, több százra tehető azoknak a száma, akik az Úz völgyében, illetve a környékbeli hegyekben vívott harcokban hunytak el nyolcvan évvel ezelőtt – írta a Székelyhon.

Az Óriás-tetőn álló emlékkereszt 2,5 méter magas, fesztávja 1,6 méter. Húsz centiméteres kemény tölgyfából készítette Sass Attila csíkkozmási asztalos. Rajta A HAZÁÉRT 1944 felirat olvasható.

MTI

Fotók: Borbély Fanni / szekelyhon.ro

The post Emlékkeresztet állítottak a második világháborúban elesett magyar hősöknek a Csíki-havasokban appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »