Emlékezés egy boldog találkozásra

Emlékezés egy boldog találkozásra

A Carissimi folyóirat őszi számában olvashatunk a kisújfalui székhelyű Sárga Rózsa Polgári Társulás nyári táboráról.

A húsz éve működő Carissimi nonprofit civil szervezet a fogyatékos és egészségkárosodott gyermekeket nevelő, főként magyar családok megsegítését végzi a Felvidéken. Negyedévente megjelentetik a Carissimi lapot, melyben beszámolnak gazadag és áldásos tevékenységükről. Ezen címszó alatt egy akadálymentes honlapot is működtetnek és a közösségi médiában is figyelemmel kísérhető a munkásságuk.

A Sárga Rózsa Polgári Társulás a mentálisan sérült fiatalok és családjaik közös nyári táborozását hivatott támogatni. A tábor főszervezője, a Kisújfalun született, jelenleg Svédországban élő és dolgozó Szabó Gábor számol be a nyári tábor több mint hatvan lakójának élményeiről:

„A Sárga Rózsa Polgári Társulás a Párkányhoz közeli Kovácspatakon idén ismét megszervezte nyári táborát értelmi sérült fiatalok és családjuk számára. A tábor több mint húszéves múltra tekint vissza. Hat év kihagyás után 2017-ben indult újra, ám a felfelé ívelő lelkesedésnek útját állta a 2020-ban megjelenő járvány, amely két évre lehetetlenné tette a találkozásokat. A korábbi résztvevők nagy örömmel fogadták a hírt, hogy idén végre együtt tölthetünk el családi hangulatban egy hetet a festői szépségű Kovácspatakon.

Bár a legutóbbi találkozás óta eltelt három év, minden ott folytatódott, ahol akkor abbamaradt. Július 19-én, egy keddi napon kezdődött a tábor, jól megszokott keretéhez híven közös ebéddel, majd ismerkedéssel és csoportbeszélgetéssel.

A többség visszajáró, régi táborozó, de akik először jöttek el, ugyancsak hamar beilleszkedtek, és új barátokat találtak. A már szintén hagyománnyá vált esti tábortűz régóta elmaradhatatlan tartozék. Zene, tánc, mulatozás és meghitt beszélgetések jellemezték ezeket az estéket.

A második nap reggelén ügyességi vetélkedővel egybekötött gyalogtúrára indultunk a Dunához, délután énektanulás és Zsapka Attila interaktív zenés előadása szerepelt a programban.

Hírdetés

A harmadik napon a párkányi Vadas termálfürdőbe mentünk a közúti turistavonattal (www.viktoria-ca.sk). A fürdésen kívül a táborozóknak alkalmuk nyílt kipróbálni a minigolfot, vízibiciklit, képfestést, hennatetoválást és még sok más érdekességet. A belépőt, ebédet és az ottlétet a 3 Angyal Polgári Társulás (3 Anjeli, o. z.) finanszírozta, immáron második alkalommal. A fürdőből visszatérve megünnepeltük két táborozónk születésnapját.

Elérkezett a negyedik nap. Délelőttre kvízt szerveztünk csapatok részvételével, majd ebédre Földes István komáromi pékmester segítségével kemencében malacot sütöttünk. Délután a Párkány környéki motorosok látogattak el hozzánk, és kvadozásra nyílt lehetőség.

Kicsik és nagyok egyaránt élvezték, sokak számára ez volt a tábor fénypontja.
Szombaton, az utolsó előtti napon a fiatalok kézműves foglalkozással töltötték a délelőttöt. Ez idő alatt a szülőknek alkalmuk nyílt csoportos, majd egyéni beszélgetésre Lukáč Anna gyógypedagógussal.

Délután tartottuk a várva várt Ki mit tud?-ot, ahol szülők és gyerekeik egyaránt bizonyíthatták tehetségüket. Volt ének, tánc, szavalat, könnyek a nevetéstől, meghatottságtól és boldogságtól.

A tábor utolsó estéje a sokéves hagyományokhoz híven zenével, tánccal és éjszakába nyúló beszélgetéssel zárult. Az utolsó napon élményekkel gazdagodva, de fájó szívvel búcsúztak el egymástól a résztvevők.

A beszélgetések már a jövő évi találkozásról, a várakozásról és a tervekről szóltak. A rendezvény nem jöhetett volna létre a táborvezetők: Szabó Márta, Szilágyi Melinda, Folk Nóra, Melisek Blanka és Bekker Valéria odaadó munkája nélkül.

Köszönettel tartozunk a 3 Angyal Polgári Társulásnak, a Rákóczi Szövetségnek, Hamran Tibornak, Bernáth Péternek, Gerendás Arnoldnak, Orosz Elődnek, valamint Geri Csabának, akik idejüket és energiájukat szánták a tábor megsegítésére. Valamint köszönet illeti a részvevőket, hiszen ők a tábor mozgatórugói” – olvasható Szabó Gábor tollából, a  Carissimi – Esély fogyatékos és egészségkárosodott embereknek címmel megjelenő magyar nyelvű ismeretterjesztő lap 2022/3. számában.

Forrás: Carissimi
(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »