Emlékedzést tartottak Alistálon a 10 évvel ezelőtt elhunyt kyokushi karatés Mrhal Jiří (Jirko) emlékére – Képgalériával, videóval

Emlékedzést tartottak Alistálon a 10 évvel ezelőtt elhunyt kyokushi karatés Mrhal Jiří (Jirko) emlékére – Képgalériával, videóval

Egész Dél-Szlovákiából több tucat sportember, barátok, ismerősök gyűltek össze október 20-án Alistálon, hogy Mrhal Jirkora emlékezzenek e szomorú évfordulón.

A sikeres sportember, családapa, a kyokushi karate egyik megkerülhetetlen alakja, Mrhal Jirko 2014. október 21-én szenvedett tragikus munkahelyi balesetet.

Az  alistáli tornateremben megtartott összejövetel főszervezője az elhunyt egykori neveltje, a helyi kuokushi karateklub jelenlegi edzője, a fekete öves egy danos Tóth Eszter Senpai.

Az emlékedzésen tanítványaival együtt részt vett Rácz Norbert, a Szlovák Kyokushin Karateszövetség elnöke is, fekete és barnaöves tanítványaival együtt, akik Párkányból érkeztek.

„A mai napon emlékedzést tartunk. Holnap, október 21-én lesz kerek 10 esztendeje, hogy Jirko Sempai meghalt. Aktív versenyzői karrierjét követően több mint 10 éven keresztül vezette az alistáki kyokushin karate klubot. Mrhal Jurkoval egy korosztály vagyunk, mindketten 1966-ban születtünk. Sajnos, túl korán halt meg, emlékét, munkásságát mindannyian a szívünkben őrizzük. A mai napon több klubból is érkeztünk, hogy tiszteletünket tegyük emléke előtt“

– nyilatkozta a Körképnek a Rácz Norbert, a kyokushin karate dél-szlovákiai meghonosítója.

Az emlékedzésen személyesen megjelent Mrhal Jirko felesége és lánya is, akiket virágcsokorrak köszöntöttek a helyiek. A megnyitó keretében lánya elmondta, örül, hogy ilyen szép számmal eljöttek a rendezvényre.

Hírdetés

„Szeretném megköszönni, hogy tovább viszitek azt, amit édesapám elkezdett és ezáltal viszitek őt is magatokkal“

– fogalmazott.

Alistál polgármestere, Horváth Tamás kiemelte, Jirko emléke az egész település számára a mai napig fontos.

“ Az, amit az életben letett az asztalra, azt ti viszitek tovább. Ahogy élte életét, amilyen eszmét vallott, azt jól mutatja a mai rendezvény résztvevőinek száma is. Kívánok jó erőt, egészséget ahhoz, hogy tovább viszitek és tanítsátok a kyokushi tanokat. Példaértékű, amit csináltok. Tartsunk össze, tartsatok össze, és vigyétek tovább a Jirko által is vallott eszméket.“

– fogalmazott a megnyitón Alistál polgármestere.

Az emlékedzés kezdetén maga az elhunyt egykori tanítványa, Tóth Eszter emlékezett elcsukló hangon az elhunytra.

„Neki köszönhetjük, hogy megszerettette velünk ezt a sportágat. Tanítását, tudását igyekezett átadni az idősebb és a fiatalabb generációnak egyaránt. Edzéseit mindig jókedvvel és az elengedhetetlen szigorral tartott. Mindemellett fegyelemre nevelt és tanított minket. Kitartásra, győzelemre, a veszteni tudásra. 10 évvel ezelőtti tanítványai, az akkori narancssárga övesek azóta sötétebb árnyalatra váltottak. Büszkén mondhatom, hogy barna és fekete öves karatésok lettek, lettünk.

    Bár sokan azóta abbahagyták ezt a sportot, vannak jópáran, akik viszik tovább ezt a sportágat. Sajnos 10 éve egy munkabaleset véget vetett életének. Az edzések irányítását Krajcsovics Ferenc vette át, tavaly szeptembertől pedig jómagam”

– hangsúlyozta az emlékedzés főszervezője és az alistáli kyokushi karateklub feketeöves, egy danos edzője, Tóth Eszter Senpai.

Az emlékedzés végén a megjelent sportolók, Mrhal Jirko egykori barátai, tisztelői közös fejhajtással és tisztelgéssel virágot helyeztek el a kyokushi karate köztiszteletben álló személyének, Mrhal Jiří (Jirko) Senpai alistáli sírjánál.

Mi az a kyokushin karate:

A Kyokushin Karate fullkontakt rendszerű karate, ahol a versenyeken teljes erővel visszük be a találatokat, meghatározott szabályok keretén belül. A karatenak talán a legkeményebb válfaja. Fejre kézzel nem lehet támadni, de lábra igen. Jellegzetes a stílusa a fej és a combrúgás, ami igen fájdalmas tud lenni. Más karatestílisokban ez a rúgás van tiltva, a kyokushinban viszont ezzel lehet versenyt is nyerni. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt szerveznek versenyeket, előbbiek teljes védőfelszerelésben versenyeznek.   A kyokushin karate Szlovákiában leginkább a magyarlakta területeken honos. 7-8 klubban összesen mintegy 200-250-en űzik három szövetség három magyar nemzetiségű edzőjének irányítása alatt ezt a sportágat.

További képek galériánkban.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »