Emiatt kell éjszakáznunk Hosszú Katinkáért

Emiatt kell éjszakáznunk Hosszú Katinkáért

Őrületes mennyiségű pénzt fizet ki az olimpiai közvetítések jogdíjáért a tengerentúli NBC tévétársaság a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Így nem is kérdés, hogy az amerikai piac szabja meg, hogy Európában, benne Magyarországon mikor kell kelni, ha látni akarjuk kedvenceink riói versenyeit. Éjszakai baglyok előnyben!

A nyári olimpiák előtt a magyar sportbarátok és fanatikusok jó előre böngészik a versenyszámok időpontjait, ha kell, hajnalban kelnek, és késő éjszakáig fent maradnak, hogy kiszurkoljanak egy érmet. Nem lesz ez másként a riói játékok idején sem, bár most inkább az éjjeli baglyoknak kedveztek a szervezők. Számos magyar sikersportág éremcsatáit, döntőit magyar idő szerint hajnalban rendezik meg, így például az úszás fináléit is. Érdemes lesz hát az itthoniaknak időben feltölteni a kávésbödönöket és előkészíteni a serkentőket.

Az olimpiákon mindig lehet számítani arra, hogy az adott kontinens tévénézői igényeihez (is) szabják a programot. A versenyek pontos időbeosztását egy ideje azonban egyetlen gigacsatorna, az NBC műsorrendje diktálja. Ez nem véletlen, a közel 320 millió lakosú USA-ban hihetetlen tömegeket mozgatnak meg a sportesemények, nem csak élőben, a tévé előtt is. Emlékezetes például a 2008-as vízilabda döntő az olimpián, ahol az amerikaiakkal játszott a magyar válogatott. A sportág hazánkon és a Balkánon, esetleg Olaszországon kívül nem vonz komoly tömegeket, viszont amikor elkezdődött a pekingi finálé, Amerikában annyian kapcsoltak a meccsre, mint addig még soha egyszer sem a póló történetében. Felbecsülhetetlen reklámot jelentett ez a sportágnak.

Ahogyan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára is az a 7,75 milliárd dollár, melyet az NBC utal nekik közvetítési díjként. Ennyit európai köztévék az életben nem tudnának kifizetni egyben, így viszont a piacon verhetetlen amerikaiak határozzák meg, hogy nekünk mikor kell kelni Gyurta, Hosszú, Szilágyi Áron vagy éppen cselgáncsosaink, pólósaink miatt. A felek még 2014-ben csaptak egymás tenyerébe: a szerződés szerint 2032-ig minden nyári olimpiát az amerikai tévéóriás ad.

Gyurta Dániel örül, miután első helyen ért célba a 2012-es londoni nyári olimpia férfi 200 méteres mellúszás döntőjében, az olimpiai park területén lévő vizesközpontban 2012. augusztus 1-jén. A versenyző világcsúccsal aranyérmes lett Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az üzlet megszületése senkit sem lepett meg, legfeljebb a volumene. 1964 óta a riói lesz a tizedik olimpia, amit az USA-ban és Latin-Amerikában az NBC-n követhetnek a televíziónézők, a maradékot az ABC kaparta ki magának. Szöul óta megszakítás nélkül övék a közvetítési jog a tengerentúlon. A londoni játékokon elképesztő elérést produkáltak: 219 millióan követték itt a versenyeket. A csatorna ezzel megdöntötte a rekordot: minden idők legnézettebb világversenye lett a londoni olimpia. Hogy melyik a második legnézettebb? Talán kitalálják: a pekingi nyári játékok, az NBC tehát komoly rivális híján gyakorlatilag saját magával versenyez. (Az NBC csak a riói közvetítési jogokért 1,23 milliárd dollárt utalt a NOB-nak.)

Hírdetés

Nem ismétlődik meg a szocsi blama

A 2014-es szocsi téli olimpiából kiindulva egyébként félő volt, hogy megint a bevételmaximalizálás lesz a legfőbb célja az olimpiai bizottságnak, és nem fog megállapodni az Európai Közszolgálati Televíziók Szövetségével (EBU). Oroszországban ugyanis nem szerződtek külön az EBU-val, és rajtuk keresztül a nemzeti közszolgálati tévékkel, hanem egyesével tárgyaltak a csatornákkal, nagyobb bevételben reménykedve. Így viszont fennállt a veszély, hogy a kereskedelmi adók – a köztévékkel ellentétben – a pénztárcájuknak engedelmeskedve csupán a nagy nézettséggel kecsegtető versenyszámokat adják le. Ezúttal másképp lesz: az olimpiai bizottság békejobbot nyújtott az EBU-nak, így idehaza az MTVA jóvoltából végigkövethetjük az olimpiát (részletek a keretes anyagunkban).

A fentiek következtében a magyar televíziónézőnek biztosan későn kell feküdnie vagy hajnalban kell kelnie, ha látni akarja legjobbjaink futamait, döntőit. Párbajtőrözőnk, Szász Emese például, ha eljut az éremcsatákig, este 11 és éjfél között lép pástra, csakúgy, mint a Londonban bronzérmes cselgáncsosunk, Csernoviczki Éva tatamira. Sőt, az ő esetükben még arra is lesz esély, hogy pont egy időben mérkőznek augusztus 6-án este. A 400 vegyes szerelmesei gondosan húzzák fel a vekkert, ha előbbi hölgyek után úszóink döntőit is látni akarják másnap hajnalban. A fiúk, Gyurta Gergely és Verrasztó Dávid 3 körül csobbanhatnak, és kakaskukorékolásra már Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is a medencében lesz. A teljes menetrend felsorolása helyett egyszerűsítsünk: az úszás összes középdöntője és döntője hajnali 3 és 5 között lesz, aki tehát magyar olimpiai aranyakra, de minimum érmekre áhítozik, korán fog kelni augusztus 7. és 14. között.

A 48 kg-os Csernoviczki Éva (fehérben) örül, miután győzött a japán Fukumi Tomokó (jobbról) ellen, és bronzérmet nyert a 2012-es londoni nyári olimpia cselgáncstornájának nyitónapján, a londoni ExCel központban 2012. július 28-án. Csernoviczki ezzel a magyar küldöttség első érmét szerezte a XXX. nyári játékokon Fotó: Kollányi Péter / MTI

Ha valaki a pingpongot szeretné nyomon követni, szintén aludja ki magát az olimpia előtt: Lovas Petráék este 11 és hajnali 3 között játszanak minden versenynapon. Két bokszolónk, Bacskai Balázs és Harcsa Zoltán ugyancsak éjfél után öklözhet, ha bejut a négy közé.

Londoni aranyérmesünk, Szilágyi Áron miatt biztosan sokan szívesen éjszakáznának, és amennyiben kardvívónk újra ihletett formában kaszabolja majd ellenfeleit, senkit sem fog zavarni, hogy hajnali fél három van. Férfi pólósaink ausztrálok elleni csoportmeccse 1.50-kor kezdődik – nem délután –, csakúgy mint a japánok és brazilok elleni. Az Eb-arany és vb-ezüstérmes Márton Anita Rióban is éremre pályázik súlylökésben: augusztus 13-án, valamikor hajnali 3 körül készülhetnek a szurkolók. Birkózóinktól szintén sokat vár a szakma, ők magyar idő szerint este 9 körül kezdenek, éjfélre véget ér minden súlycsoport küzdelme.

Úszás, vízilabda, cselgáncs, vívás, birkózás, súlylökés: ezek azok a sportágak, melyekben érmet remélhetünk, és ha szurkolni szeretnénk, már most érdemes gyakorolni a korán kelést és a későn fekvést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »