Emelkedni fog a Covid-betegek száma, de már az új vakcináról is van hír

Emelkedni fog a Covid-betegek száma, de már az új vakcináról is van hír

Bár a tünetek enyhébbek, a fertőzések száma még emelkedőben van, és idén ősszel is nagyon sokan kapnak el légúti betegségeket – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi és infekciókontroll főosztályának vezetője. Dánielisz Ágnes hozzátette: a Covid elleni védőoltások beszerzése elindult, és már biztos, hogy a legújabb oltóanyag érkezik Magyarországra.

A légúti figyelőszolgálat beszámolói és a szennyvízadatok alapján a koronavírus kórokozója, a SARS-CoV-2 vírus a felelős a felső légúti betegségek többségéért Magyarországon. Bár a tünetek enyhébbek, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közlése szerint a fertőzések száma még emelkedőben van. Dánielisz Ágnes járványügyi főosztályvezető az InfoRádióban elmondta: minden évben a 40. naptári héten kezdi meg a működését a légúti figyelőszolgálat. A már rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén ősszel is viszonylag magas a légúti fertőzésben szenvedők száma. Hozzátette: ez azért van, mert a nyári szünidő végeztével, az ősz elején ismét nagy közösségekben találkoznak a gyermekek és felnőttek egyaránt, ekkor különböző légúti kórokozók exponálódnak, néhányan betegek lesznek, utána ugyanakkor viszonylag nagy számban hozzászoknak ezekhez a fertőzésekhez az emberek, és általános jelenség, hogy idővel csökken a megbetegedések száma.

A jelenleg terjedő Covid-variáns a legtöbb embernél hasonló tüneteket okoz, mint más légúti fertőzések. Dánielisz Ágnes figyelmeztetett: a SARS-CoV-2 vírus továbbra is jelen van, terjed, és bár az ősz elején még nem emelkedik szignifikánsan a fertőzések száma, később már ezzel is számolni kell.

Nem kizárt, hogy egyre több lesz a megbetegedés, ezzel együtt súlyos tünetek nem várhatók.

Hírdetés

Fontos fejlemény az érintettek számára, hogy megkezdődött az influenza elleni oltóanyagok kiszállítása, és várhatóan október végéig valamennyi háziorvoshoz megérkeznek. A járványügyi főosztályvezető tájékoztatása szerint 949 ezer adagnyi oltás lesz térítésmentesen elérhető a kockázati csoportokba tartozóknak. Dánielisz Ágnes azt javasolja az érintetteknek, hogy a következő hetekben érdeklődjenek a háziorvosuknál az influenza elleni védőoltás beadásáról, illetve annak lehetséges időpontjáról.

Az újabb Covid elleni oltóanyagok beszerzése még folyamatban van, az NNGYK várhatóan november második felében tud majd pontosabb információt közölni arról, hogy mikortól lesznek elérhetők.

„Ami biztos: a piacon most már kizárólag a jelenleg terjedő variánsok elleni oltóanyag érhető el, és ezt szerzi be Magyarország is”

– magyarázta a járványügyi főosztályvezető.

Ez azt jelenti, hogy az év végén a legmodernebb Covid elleni vakcina érkezik Magyarországra. Dánielisz Ágnes végül elmondta: sok különbség van az influenza és a koronavírus között, de mindkettőre igaz, hogy szezonális betegség, ezért most úgy tűnik, hogy minden évben új oltóanyagot kell beszerezni a Covid elleni védekezésben is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »