Embertelen jogi tanácsok

Embertelen jogi tanácsok

Szép karriert futnak be az Egyesült Államokban azok a jogászok, akik kulcsszerepet játszottak a vég nélküli globális hadviselés két hírhedt eszközének legalizálásában. A vízbefojtásos kínvallatás és a drónokkal amerikai állampolgárok ellen is végrehajtott célzott likvidálás jogi-szakmai jóváhagyóit nemhogy retorzió nem érte, hanem az alkotmánybíróság szerepét is betöltő legfelsőbb bíróság alatti szövetségi igazságszolgáltatási szinten dolgozhatnak bíróként.

A kérdés ezen a héten azért is aktuális, mert kiderült: Amerika legfőbb szövetségese, Nagy-Britannia is átlépett egy hasonló, sokak által kritikusnak, és demokráciák által átléphetetlennek tartott jogi határvonalat. David Cameron brit miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a Királyi Légierő (RAF) egyik MQ–9 Reaper drónjával (találó módon Kaszásnak nevezik a pilóta nélküli felderítő-csapásmérő gépet) augusztusban megölték a szíriai Rakkában a cardiffi születésű Rejád Kánt és az aberdeeni Ráhul Amint, akik az Iszlám Állam oldalán harcoltak, s állítólag nagy-britanniai merényletekre készülődtek.

Önvédelmi cselekmény

Hírdetés

Ez volt az első alkalom, hogy brit drón brit állampolgárokat lőtt ki, ráadásul olyan országban, ahol a brit fegyveres erőknek nincs parlamenti felhatalmazása csapások végrehajtására (mint emlékezetes, Cameron egy drámai fordulattal, 2013 augusztusában kért erre mandátumot, de a szavazáson nem kapta meg). A brit kormányfő ugyan hangsúlyozta, hogy a csapás „önvédelmi cselekmény” volt, s annak a főügyész jóváhagyásával „tiszta a jogi alapja”, ellenzéki kritikusok aggályaiknak adtak hangot. A Munkáspárt megbízott vezetője, Harriet Harman sürgette a jogi szakvélemény nyilvánosságra hozatalát, de azt a kormányzat megtagadta. Az ellentmondásosságot jelzi, hogy a BBC szerint a szíriai felhatalmazás hiánya ellenére tisztviselők jelezték: „az Egyesült Királyság azonnal fog cselekedni, és később magyarázkodni a parlamentnek, ha kritikus brit nemzeti érdekről van szó”. Nem mellékes az sem, hogy a védelmi miniszter, Michael Fallon tavaly októberben, amikor elismerte, hogy az RAF Kaszásai Szíria felett folytatnak felderítő repüléseket, kategorikusan leszögezte: „a Reapereknek nincs felhatalmazásuk, hogy fegyvert használjanak Szíria felett. Ehhez további jóváhagyásra van szükség”.

Obama is jutalmaz

Cameron bejelentésével egy napon írt véleménycikket Az embertelenek felemelkedése címmel a kérdés amerikai vonatkozásairól az intervenciós politikával szemben rendkívül kritikus Paul Craig Roberts, a Reagan-kormány helyettes pénzügyi államtitkára, aki korábban a Wall Street Journal szerkesztőjeként is dolgozott. Arra mutatott rá, hogy George W. Bushhoz hasonlóan Barack Obama is jutalmazza azokat a jogászokat, akik az alkotmányon taposnak. 2014-ben a jelenlegi elnök nevezte ki az első kerületi fellebbviteli bíróságba (Boston) David Barront, aki azt az igazságügyi minisztériumi szakvéleményt jegyezte, amely legalizálta amerikai állampolgárok drónról indított rakétával, jogi eljárás nélkül történő likvidálását. Obama számára – Roberts szerint – Bush egyik kinevezése szolgált precedensként, amellyel azt a Jay Scott Bybee-t juttatta a kilencedik kerületi fellebbviteli bíróságába (San Francisco), aki egy másik bíróval, John Yoo-val együtt a szerzője volt annak feljegyzésnek, amely jogi felhatalmazást adott a terroristagyanús személyek kínvallatására vízbefojtásos technikával.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »