Emberi maradványokat találtak a Kreml alatt

Emberi maradványok mellett a középkori Moszkva legépebben megmaradt romjait találták meg orosz régészek a Kremlnek az 1930-as években emelt épülete alatt.

Azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014-ben elrendelte a szovjet időkben a legfelsőbb tanácsnak helyet adó 14. számú épület lebontását, a régészek korábban soha nem látott módon végezhetik a helyszín feltárását – mondta Nyikolaj Makarov, a moszkvai Régészeti Intézet igazgatója.

A Kreml 14. számú épülete alatt található egy temető, ahová a középkortól a gazdag moszkvaiakat helyezték végső nyugalomra.

A Kremlnek számos rejtélye van – magyarázta a régész a helyszínen végigvezetve az AFP tudósítóját. A hatalom székhelyeként a Kreml sokáig zárva volt a régészek előtt. "Eddig csak két teljes körű régészeti feltárás volt a mostanit is beleértve".

A bolsevikok hatalomra kerülése után a fővárost Petrográdból, a mostani Szentpétervárról Moszkvába helyezték át, a Kreml pedig a kormány székhelye lett, így elzárták a nagyközönség elől.

A 14. számú épületet két 14. század végi építmény, a bolsevikok által 1929-ben és 1930-ban lerombolt zárda és a Csudov-kolostor helyén építették fel 1932-ben.

"A lebontásnak nemcsak funkcionális, de politikai oka is volt" – mondta Julija Ratomszkaja történész. A szovjet ateista kormányzat, amely az első időben még vállalta, hogy helyreállítja az 1917-es harcokban megrongált épületeket, számos templomot bontott le országszerte.

Hírdetés

A restaurátoroknak még a Csudov-kolostor 16. századi freskóit sem sikerült megmenteniük, amelyeket a lerombolt épület romjai alá ástak el.

Vlagyimir Putyin eredeti elképzelése az volt, hogy a parlament épületének lebontása után eredeti formájában helyreállíttatja a zárdát és a kolostort. A szakértők azonban nem támogatják ezt az ötletet.

"Ezek a köveknek történelmük van. A zárda és a kolostor hatalmas veszteség, de tévedés lenne azt hinni, hogy életnagyságú másolatokkal pótolhatók" – közölte Radomszkaja. "Ha egyszer már megtörtént a hiba, nem lehet meg nem történtté tenni".

A régészek viszont örömmel vették birtokba a területet, ahová az első moszkvaiak már a 12. században betelepültek.

"Az eddig napvilágra került 2000 kincs között találtak egy cirill betűs feliratú követ, az eddigi legrégebbit Moszkvában. Találtak egy koromréteget is, amely feltehetően a 13. századból származik, amikor Batu kán tatárjai felgyújtották a várost" – közölte az igazgató.

Vlagyimir Putyin augusztusban rendelte el régészeti múzeum megnyitását az ásatások helyszínén.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »