Embereket csempészett egy ukrán férfi, elfogták

Őrizetbe vették az embercsempészt a Nógrád megyei rendőrök.

A rendőrök 2022. július 5-én 7 óra körül a 21-es számú főúton, Bátonyterenye belterületén tartóztattak fel egy cseh rendszámmal ellátott tehergépkocsit – írja a police.hu.

Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a 41 éves ukrán állampolgár által vezetett gépkocsi zárt, ablak nélküli, felforrósodott rakterében, ahol ülőalkalmatosság sem volt 22 – magát szír állampolgárnak valló – személy tartózkodott,

akiknek érvényes útiokmány nem volt a birtokukban, Magyarországon illegálisan tartózkodtak.

Hírdetés

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a járművezető a külföldi férfiaknak az államhatár átlépéséhez Magyarország területéről történő elszállításával – a jogszabályi rendelkezések megszegésével – segítséget kívánt nyújtani, azonban ezt a rendőri intézkedés meghiúsította.

A rendőrök a gépjárművezetőt elfogták, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították, ahol a nyomozók embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt kihallgatták és őrizetbe vették.

A hatóság tagjai előterjesztést tettek a gyanúsított letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »