EM: szabályozott keretek között két gigawattnyi új ipari energiatermelő és -tároló csatlakozhat az áramhálózatra

Share 0 Tweet 0 Share

A beruházások hatvan százalékában ipari naperőművek létesülnek, a fennmaradó hányad túlnyomó részét a kereskedelmi energiatárolók teszik ki – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel. Azt írták, hogy a tavaly bevezetett eljárásrend hasznosan szolgálja az új csatlakozási igények tervezhető ütemű befogadását, ezzel hozzájárul a tiszta megújuló energiaforrások kiegyensúlyozott térnyeréséhez, ami tovább erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A közlemény szerint az elmúlt évtizedben jelentősen megváltoztak a hazai villamosenergia-rendszer alapvető jellemzői. Dinamikusan felfutott a decentralizált, jellemzően időjárásfüggő energiatermelés. Jelenleg több mint 5100 megawattnyi ipari és háztartási napelemes kapacitás üzemel. Kitértek arra: 2023 első hét hónapjában mintegy 1100 MW-tal nőtt a fotovoltaikus erőművek összes beépített teljesítménye. Az idei bővülés így már most nagyobb, mint a tavalyi rekordév egészében elért gyarapodás. Az időjárásfüggő termelők biztonságos rendszerbe kapcsolását a kormány támogatásával megkezdett nagyarányú hálózatfejlesztések is elősegítik – olvasható a közleményben.

A minisztérium felidézte: a most záruló eljárás célja az volt, hogy a gazdasági szereplők fejlesztési terveit a beruházási szándékok megalapozottságának, határozottságának felmérésére alkalmas módon rangsorolja. Az első közzétételi folyamatban összesen 4924 MW csatlakozási igényt erősíthettek meg pénzügyi biztosíték letételével is a beruházók a májusban és júniusban kiadott műszaki-gazdasági tájékoztatók alapján. Az induló adatokhoz képest ebben a körben a darabszámot és kapacitást tekintve is az erőművek mintegy 40 százaléka csatlakozhat a hálózatra. A már kiküldött végleges tájékoztatók rögzítik a csatlakozás részletes feltételeit, költségét és időpontját. A garantált hálózati csatlakozás minden igénylő számára 2028 végétől áll rendelkezésre. A nem időjárásfüggő termelőknek és az energiatárolóknak ennél korábbi, korlátozott csatlakozási lehetőségük van 2024 és 2027 között – ismertette a tárca. A közlemény szerint az első eljárásban lekötött igények alapján 127 ipari naperőmű épülhet meg összesen 1588 megawatt kapacitással.

Hírdetés

A jelenlegi tárolói kapacitás több mint tízszerese jöhet létre 63 új projektben összesen 287 megawattal. A hálózati engedélyesek a következő hasonló eljárást a hatályos szabályozásnak megfelelően szeptemberben készülnek megindítani. Az előzőleg jelzett tömeges igények alapján a naperőművek rendszerbe kapcsolása a következő években is folyamatosan zajlik. A környezetkímélő energiahordozók fokozottabb használata hozzájárul a klímavállalások eléréséhez, tovább erősíti Magyarország energiafüggetlenségét – írták a közleményben.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »