EM: az előrehaladott készletezés mellett naprakész szabályozás is szolgálja a gázellátás biztonságát

Share 0 Tweet 0 Share

A tárca az MTI-hez csütörtökön elküldött közleményében hangsúlyozta: a magyar családok az átdolgozott rendelkezések szerint is a legmagasabb szintű védelmet élvezik, bármiféle korlátozás nélkül. A hazai fogyasztók biztonságát erősíti a kiemelkedő kapacitású hazai gáztárolók már most 88 százalék feletti töltöttsége. Az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a gázfogyasztás struktúrája, a fejlettebb kommunikációs és informatikai rendszerek hatékonyabb vészhelyzetkezelést tesznek lehetővé – írták, hozzáfűzve, az érintettek bevonásával elvégezték a kapcsolódó előírások felülvizsgálatát. Az aktualizált szabályozás célja változatlanul a magyar fogyasztók gázellátásának folyamatos biztosítása – áll a közleményben. A megjelent kormányrendelet határozza meg az eredményesen alkalmazható megelőzési intézkedéseket, indokolt esetben a szükséges beavatkozásokat. A korlátozási besorolási és nyilvántartási rendszer időszerű megújítása miatt az átdolgozott szabályok zöme megfelelő felkészülési időt biztosítva 2024 elején lép hatályba – tudatták.

Kitértek arra is, hogy – az eddigi gyakorlattal és a nemzetközi előírásokkal összhangban – a haváriahelyzetek minden társadalmi, gazdasági szektorra kiterjedő, hatékony kezeléséhez szükséges lépéseket az energiaügyi miniszter által vezetett válsághelyzeti bizottság készítheti elő és koordinálhatja. Magyarország földgázellátása stabil, a szerződött mennyiségek beérkezése folyamatos – közölte a tárca. Kifejtették: az uniós elvárás szerint az európai tárolók töltöttségi szintjében a fűtési szezon kezdetére kell elérni a 90 százalékot. A június végén még kétharmados hazai mutató jelenleg 88 százalék felett áll, és a magyarországi tárolók fogyasztásarányos töltöttsége is elérte az 55 százalékot. Az európai élmezőnybe tartozó arány kétszeresen múlja felül az uniós átlagot; az eddig betárolt 5,5 milliárd köbméter a 2021-es lakossági felhasználást több mint harmadával meghaladó mennyiséget jelent – közölte a minisztérium.

Hírdetés

Hangsúlyozták, a kormány a háborús időkben is az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a családokat, az augusztusban megkezdődött új rezsiévben változatlan formában megőrzött intézkedésnek köszönhetően a magyar háztartások Európa legalacsonyabb gázárát fizetik. Az Energiaügyi Minisztérium a következő fűtési szezonban is gondoskodik a hazai fogyasztók biztonságos ellátásáról – tették hozzá.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »