Elzárkózva tanácskozik a politikai elit

Elzárkózva tanácskozik a politikai elit

Lényegében hermetikusan lezárták tegnap a velencei Velence Resort & Spa hotelt, ahol megkezdődött a Fidesz és a KDNP háromnapos kihelyezett frakcióülése. A kormánypárti képviselők, államtitkárok és olyan vendégek, mint például Schmidt Mária, már a kora délutáni óráktól kezdődően érkeztek a szállodába. Kérdezni nem lehetett tőlük, hiszen az újságírók nem közelíthették meg az épületet.

A frakcióülés a hagyományoknak megfelelően Orbán Viktor miniszterelnök politikai helyzetértékelőjével vette kezdetét szerdán este. A hamarosan miniszterré avanzsáló Kósa Lajos előzetesen annyit árult el, hogy szó lesz a kötelező betelepítési kvóták és a migránsválság kérdéséről. A kormányfő szigorúan zárt körben beszél, az ott elhangzottakról egy csütörtöki sajtótájékoztatón fognak beszámolni.

Csütörtökön és pénteken a kormánypárti frakciók meghallgatják majd a miniszterek beszámolóit és hivatalos formát ölthetnek a már bejelentett személyi változások: Kósa Lajos leköszönhet a Fidesz frakcióvezetői posztjáról – a Modern városok programért felelős tárca nélküli miniszter lesz –, utódjának pedig a kormányfő Gulyás Gergelyt javasolja.

A kormánypártok parlamenti üléskezdés előtti kihelyezett frakcióülései mindig érdekesek, hiszen az ott meghozott döntések, illetve a megfogalmazott elképzelések általában hosszú hetekre vagy hónapokra tematizálják a közbeszédet. A migráció értelemszerűen már több alkalommal is szerepelt terítéken onnantól kezdve, hogy 2015-ben valós problémát okozott itthon a kérdés, hiszen tömegével érkeztek a bevándorlók Magyarország határaihoz. Orbán Viktor miniszterelnök beszédéből azonban az utóbbi időben már nem sok szivárgott ki, így legfőképp arra lehetett hagyatkozni, amit utána hivatalosan is közölnek az általa elmondottakról és a frakcióülésen lezajlottakról. Idén februárban, a tavaszi parlamenti szezon előtt jelentették be például a részleteit, az azóta már elfogadott és nagy vihart kavart civiltörvénynek.

Vona felkészül

Hírdetés

http://mno.hu/

A Jobbik képviselői Siófokon gyűltek össze, ez a rendezvény is a pártelnök, miniszterelnök-jelölt helyzetértékelőjével, és a következő hónapokban rájuk váró feladatok meghatározásával kezdődött. Vona Gábor a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy beszédében felvázolta: a 2018-as választásnak önmagán túlmutató tétje van, mert nem csupán a Fideszt kell legyőzniük, hanem a leszakadó Magyarország rémképétől is meg kell szabadítani a társadalmat. Így előre is vetítette a kampányra vonatkozó három fő üzenetüket, amit el akarnak juttatni az emberekhez. Az első a biztonság, vagyis, hogy a Jobbik is meg tudja védeni Magyarországot, nemcsak kerítéssel, hanem a határőrség felállításával, és azzal, hogy  szegények mellett a gazdag migránsokat – vagyis a letelepedési kötvénnyel érkezőket – is kizárják. A második fő üzenetük a bérunióval kapcsolatos, azt akarják eljuttatni mindenkihez, hogy a Jobbik lesz a bérfelzárkóztatás kormánya. Vona Gábor harmadikként az elszámoltatást említette, amely esetében szerinte azt az egyszerű kérdést kell feltennie mindenkinek, vajon ő és a Jobbik, vagy az MSZP-t vezető Botka Lászlótól várható a valódi elszámoltatás.

Vona Gábor elmondása szerint viták is voltak, a legélesebb szóváltás annak kapcsán alakult ki, vajon hogyan tudnák az elvándorlást megállítani, egyáltalán mennyire fékezhető le ez a folyamat. Sokat beszéltek arról is, hogyan tudnának a női szavazóknál népszerűbbek lenni. Kérdésünkre, hogy hány  nő lesz például 2018-ban a Jobbik színeiben képviselőjelöltjei között, a pártelnök úgy fogalmazott, hogy sajnos nem annyi, mint amennyit szeretnének.

Az MSZP Botkát hallgatja 

Az MSZP-sek Hajdúszoboszlóra vonultak el, a frakció kiegészült Botka László miniszterelnök-jelölttel, Molnár Gyula pártelnökkel és a megyei elnökkel is. Nyakó István sajtófőnök lapunkat arról tájékoztatta, hogy Tóth Bertalan frakcióvezető tartott szerda délelőtt egy szakpolitikai előadást, a téma a „Fidesz utolsó kormányzati parlamenti ciklusára” való felkészülés volt. Megszólalt a mostanában Botka László körül feltűnő, egyébként az Együttben politizáló Komáromi Zoltán egészségügyi témában, Andor László volt uniós biztos társadalmi kérdésekben, illetve Büttl Ferenc közgazdász is. A délutáni órákban Molnár Gyula, Botka László és Hiller István is felszólalt, a sajtófőnök azonban erről nem akart a többet árulni. Információink szerint szó volt a párton belül is vitákat kiváltó szövetségi politikáról, Nyakó István azonban csak annyit mondott, hogy kötetlen beszélgetések formájában sok minden szóba került, de nincs felhatalmazása arra, hogy erről beszámoljon.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »