Elvtársi döbbenet: az MSZP számon kérte a PSD-n a Trianon-törvénytervezet támogatását

Elvtársi döbbenet: az MSZP számon kérte a PSD-n a Trianon-törvénytervezet támogatását

Megdöbbentette a Magyar Szocialista Pártot (MSZP), hogy román testvérpártja, a PSD is támogatja a törvénytervezet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában.
Tóth Bertalan, a magyarországi ellenzéki alakulat elnöke levélben kért tájékoztatást a román Szociáldemokrata Párttól (PSD), és a „pozitív kisebbségpolitikát” kérte számon a bukaresti döntéshozókon. Az MSZP vezetője Facebook-oldalán posztolt bejegyzésében közölte, álláspontjuk szerint Trianon traumáját az Európai Unión belüli valós nemzetegyesítéssel, a határok jelképessé tételével, légiesítésével lehet meghaladni.

„Emellett szükség van a szomszédos országok pozitív kisebbségpolitikájára és hazánk részéről pedig aktív magyarságpolitikára” – idézte a Népszava napilap internetes oldala a politikust.

Hírdetés

Tóth Bertalan azt is hangsúlyozta, hogy „szövetségesükkel”, az RMDSZ-szel egyetértve olyan ünnepet szeretnének, „ami nem éket ver az együtt élő nemzetiségek közé, hanem megteremti a feltételeket egymás elfogadására és tiszteletben tartására”. Az MSZP elnöke úgy vélte, Románia akkor tud erős lenni, ha minden állampolgárára tekintettel van.

Mint arról beszámoltunk, az ellenzékbe került PSD és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta kormányt támogató, jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP) szavazataival megkapta a bukaresti képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását kedden az a törvénytervezet, amely a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét Romániában. A jogszabály tervezetét a román diplomáciát 2012 és 2014 között irányító Titus Corlățean szociáldemokrata szenátor terjesztette a parlament elé. Amennyiben a törvénytervezetet a képviselőház plénuma is elfogadja, Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződést.

A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy június 4-én, az első világháborút lezáró, Magyarország határait kijelölő békeszerződés évfordulóján kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a közigazgatási szakbizottság tagja sértőnek nevezte az előterjesztést a romániai magyarság számára, amely szembemegy minden olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja, korlátozva a közös jövő tervezését is.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »